Για τον μεγαλύτερο όγκο γαρυφάλλων έγιναν εισαγωγές από Ιταλία και Τουρκία

Τις τελευταίες παραγγελίες τους παραλαμβάνουν οι ανθοπώλες της Θεσσαλονίκης που κινούνται σε ρυθμούς Μεγάλης Εβδομάδας. Μετά από δυο χρόνια που δεν τηρήθηκαν τα ήθη και έθιμα για το το Πάσχα εξ αιτίας των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, οι πιστοί φέτος θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μυστήρια στους ιερούς ναούς και να αφήσουν τα λουλούδια τους στον Επιτάφιο. Για το λόγο αυτό άλλωστε ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων σε γαρίφαλα φέτος, ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο.

«Όλα είναι έτοιμα στα καταστήματά μας και περιμένουμε τον κόσμο να προχωρήσει στις αγορές του και κυρίως τα άσπρα και κόκκινα γαρύφαλλα που παραδοσιακά στολίζουν τους Επιταφίους. Πεντακόσιες χιλιάδες άνθη έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανθοπωλεία στο νομό Θεσσαλονίκης και περίπου διακόσιες χιλιάδες τα καταστήματα στην πόλη», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο ανθοπώλης Μανώλης Σύλλης, μέλος ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Σε σχέση με τις προηγούμενες δύσκολες χρονιές, όπως λέει ο κ. Σύλλης, οι προμήθειες είναι αυξημένες, οπότε οι ανθοπώλες ελπίζουν να κινηθεί σε ανάλογους ρυθμούς και η ζήτηση. Επισημαίνει ότι και φέτος για τον μεγαλύτερο όγκο γαρυφάλλων έγιναν εισαγωγές από Ιταλία και Τουρκία.

«Οι παραγωγοί από την Κρήτη που καλλιεργούσαν συγκεκριμένες ποικιλίες γαρυφάλλων εξ αιτίας της αδυναμίας να τα διαθέσουν πέρυσι και πρόπερσι και με κλειστά τα νυχτερινά κέντρα όπου προμηθεύονταν τον μεγαλύτερο όγκο παραγωγής, αναγκάστηκαν να τα κλαδέψουν, άλλαξαν καλλιέργειες και αντί γι αυτό το είδος φύτεψαν λαχανικά. Αποτέλεσμα ήταν να μην επαρκούν τα λουλούδια για καλυφθούν οι ανάγκες των ανθοπωλείων»ανέφερε.

Εκτός από γαρύφαλλα, τα λουλούδια που χρησιμοποιούνται για τους Επιταφίους είναι ορχιδέες, κρίνα και χρυσάνθεμα σε διάφορους χρωματισμούς αλλά και μαργαρίτες όπου υπάρχει σκληρός μίσχος και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια . Αρκετός κόσμος ήδη έχει παραγγείλει στεφάνια για τη Μ. Πέμπτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή κειμένου και φωτογραφίας: ditika.gr

Νεότερη Παλαιότερη