Υπάρχουν στη χώρα μας νησιά που πάνε κόντρα στο ρεύμα και προσκαλούν τους επισκέπτες να απολαύσουν τη φύση, τις παραλίες και τη θάλασσα, ακολουθώντας έναν τρόπο διακοπών με σεβασμό στο περιβάλλον και οικολογική συνείδηση.
Οι πάντα πρωτοπόροι Λειψοί υποδέχονται τα τελευταία χρόνια τους τουρίστες σε ένα νησί χωρίς αυτοκίνητα ή πισίνες και πλέον και χωρίς… ξαπλώστρες. «Είναι φιλοσοφία μας να αφαιρούμε τα περιττά και να κρατάμε την ουσία. Συνθέτουμε, έτσι, μια πολυτέλεια της απλότητας, χωρίς να χρειάζεται να αντιγράψουμε πρακτικές άλλων», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος του νησιού Φώτης Μάγγος.
Δήμος και κάτοικοι, παρότι εδώ και καιρό έχουν πει «όχι» σε ξαπλώστρες και ομπρέλες στις παραλίες, φέτος η απόφασή τους αυτή επικυρώθηκε και με τη βούλα, με τις τοπικές αρχές να αναλαμβάνουν να την επικοινωνήσουν. «Σκοπός μας δεν είναι να διώξουμε όσους θέλουν τις ξαπλώστρες, αλλά να τους δείξουμε ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος διακοπών. Παράλληλα, στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε όσους επιζητούν ακριβώς αυτές τις διακοπές αλλά και να ενημερώσουμε πως οι παραλίες μας είναι ελεύθερες, άρα όσοι τις επισκέπτονται θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι».
Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος, το νησί επισκέπτονται όλο και περισσότεροι τουρίστες. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία, 26.000-30.000 είναι οι επισκέπτες που φτάνουν με τα πλοία της γραμμής και περίπου 20.000 κάνουν διακοπές στους Λειψούς με ιστιοπλοϊκά. «Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν και τα δωμάτια, ωστόσο, οι παραλίες μας δεν… μεγαλώνουν.
Εάν, λοιπόν, επιτρέπαμε τις ξαπλώστρες αυτό θα σήμαινε μείωση του ζωτικού χώρου. Επιπλέον, δεν είμαστε υπέρ ενός διαχωρισμού στην παραλία – άλλοι σε ξαπλώστρες και άλλοι, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, να βρίσκονται στην άμμο. Δημιουργείται, κατά κάποιον τρόπο, μια ταξική ανισότητα που δεν μας εκφράζει», συμπληρώνει ο Φώτης Μάγγος.
Χωρίς πισίνες
Το «όχι» των Λειψών στις ξαπλώστρες, εξάλλου, δεν είναι το μόνο: «Εχουμε ήδη αποφασίσει να μην υπάρχει στο νησί πισίνα, για να προστατεύσουμε το νερό μας». Στους Λειψούς δεν θα βρει κανείς κάδους απορριμμάτων σε δημόσιους χώρους κι αυτό γιατί η συλλογή των απορριμμάτων γίνεται πόρτα-πόρτα, με διαχωρισμό σε σύμμεικτα και οργανικά. «Προτρέπουμε επίσης τους επισκέπτες μας, σταθερά, να έρχονται στο νησί χωρίς αυτοκίνητο, καθώς οι αποστάσεις είναι μικρές και οι τέσσερις τροχοί δεν είναι απαραίτητοι», καταλήγει ο δήμαρχος.
Στο ίδιο πνεύμα και τα Κουφονήσια, που από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας είναι απαλλαγμένα από τέτοιες καλοκαιρινές… δεσμεύσεις και την πλήρη εκμετάλλευση των παραλιών. Ετσι, οι παραλίες του νησιού δεν έχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ οι τουρίστες δεν πρόκειται να βρουν εξοπλισμό για ψυχαγωγικές δραστηριότητες μέσα στη θάλασσα, όπως φουσκωτά παιχνίδια ή jet ski.
Ελεύθερο κάμπινγκ
Την ίδια στιγμή, στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης, στην εναλλακτική Γαύδο, και φέτος το καλοκαίρι, η δημοτική αρχή ζητά τον σεβασμό όλων για το μοναδικό οικοσύστημα. Οπως επανειλημμένα έχει τονίσει η δήμαρχος του νησιού, Λίλιαν Σταφανάκη, κάτοικοι αλλά κυρίως επισκέπτες θα πρέπει να απολαμβάνουν τα δώρα της φύσης, χωρίς, όμως, να λειτουργούν εις βάρος της.
«Αναγνωρίζουμε τις περιορισμένες δυνατότητες του νησιού σε καταλύματα και κρεβάτια. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν κυνηγούμε όσους κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ. Πάντα, όμως, με μέτρο και με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της Γαύδου και στο ευαίσθητο περιβάλλον της. Μην ξεχνάμε πως όλο το νησί ανήκει στο δίκτυο Natura», επισημαίνει. Οι περισσότεροι τουρίστες, όπως εξηγεί η δήμαρχος, είναι συνειδητοποιημένοι και προσέχουν τον χώρο όπου κατασκηνώνουν. Στις αρχές του μήνα, η ίδια με συνεργείο του δήμου ξήλωσαν τις αυτοσχέδιες καλύβες, που κάποιοι είχαν στήσει σε παραλίες του νησιού και έμεναν χειμώνα-καλοκαίρι. «Αυτό, λοιπόν, είναι εντελώς διαφορετικό από τον τρόπο διακοπών που θέλουμε για το νησί μας. Οι άνθρωποι αυτοί θεωρούσαν τις ακτές ιδιοκτησία τους», καταλήγει η δήμαρχος Γαύδου.
Πηγή: in.gr