Μία Σύνοδος που θα μπορούσε να στείλει πολλά μηνύματα και με διαφορετικούς αποδέκτες χαρακτηρίζεται αυτή για τη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP). Στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τα ζητήματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν είναι κυρίως αυτά της περιοχής των Βαλκανίων, δεδομένης και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ αναμένεται η Αθήνα να θέσει και ζητήματα καταδίκης κάθε πολιτικής αναθεωρητισμού, στη σκιά και των επιλογών του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η παρουσία Σολτς
Ιδιαίτερης σημασίας στο δείπνο εργασίας η παρουσία του γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς που έχει ήδη αρχίσει να εκνευρίζει την Άγκυρα, με τα τουρκικά ΜΜΕ να εξαπολύουν τις πρώτες προειδοποιητικές βολές εναντίον της Αθήνας. Κάνουν δε λόγο για ένα «ημερολόγιο προκλήσεων της Αθήνας» που θα ξεκινήσει από τη Σύνοδο και θα φτάσει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 28-30 Ιουνίου.
Η εκπροσώπηση της Τουρκίας
Θετική – σχετικά – για την ελληνική διπλωματία η επιλογή της Τουρκίας να εκπροσωπηθεί στη σύνοδο, ακομα και σε επίπεδο ΥΦΥΠΕΞ, στέλνοντας το Φαρούκ Καϊμακτσί στη Θεσσαλονίκη, όπως αντίστοιχα είχε κάνει η Αθήνα πέρυσι στη σύνοδο της Αττάλειας που είχε επιλέξει να εκπροσωπηθεί από τον Κώστα Φραγκογιάννη. Οι υπόλοιπες χώρες αναμένεται να εκπροσωπηθούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία σε επίπεδο πρωθυπουργών και προέδρων.
Περιοδεία Δένδια στα Βαλκάνια
Τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης έχει ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζει με ένα διπλωματικό μαραθώνιο στα Δυτικά Βαλκάνια ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αξιοποιώντας παράλληλα την ευκαιρία να ενημερώσει τους γείτονες της Ελλάδας και για τις τουρκικές προκλήσεις.
Η περιοδεία Δένδια είχε ξεκινήσει στις 23 Μαΐου από την Αλβανία, με επόμενο σταθμό στις 25/5 στην Βόρεια Μακεδονία, για να ακολουθήσουν η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η Σερβία, ενώ σήμερα βρέθηκε στο Μαυροβούνιο και αύριο θα ακολουθήσει επίσκεψη στην Πρίστινα.
Μηνύματα στην Τουρκία και από την Ποντγκόριτσα
Κατά την επίσκεψη του στο Μαυροβούνιο, ο Δένδιας υπογράμμισε ότι στη Θεσσαλονίκη «θα καταστεί φανερό ότι η Ελλάδα ορίζει ως μια εκ των βασικών προτεραιοτήτων της εξωτερικής της πολιτικής την πλήρη ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πρέπει να πω εδώ, στην Ποντγκόριτσα, ότι εμείς θεωρούμε πως η Ευρωπαϊκή προοπτική αποτελεί τον μοναδικό δρόμο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Βεβαίως υπάρχουν δυσκολίες σε αυτή την πορεία».
Με το βλέμμα και στην Τουρκία, ο ΥΠΕΞ κάλεσε τα Δυτικά Βαλκάνια «να μείνουν προσηλωμένα στην ευρωπαϊκή πορεία τους. Να κλείσουν τα αυτιά τους σε “σειρήνες” που προέρχονται από τρίτες χώρες, οι οποίες επιθυμούν να καταστήσουν τα Δυτικά Βαλκάνια χώρο αναταράξεων και διχόνοιας».
Σημείωσε τη διάθεση της Ελλάδας να βοηθήσει και να υποστηρίξει «σθεναρά την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».
Σημείωσε την ικανοποίηση της Αθήνας για τη δήλωση ότι η είσοδος στην ΕΕ του Μαυροβουνίου αποτελεί την πρώτη στρατηγική προτεραιότητα της χώρας.
Στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα ο Δένδιας τόνισε την κοινή αντίληψη Ελλάδας – Μαυροβουνίου για την περιοχή και την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι και οι δύο χώρες πιστεύουν ότι «οι αναθεωρητικές δυνάμεις, οι αναθεωρητικές νοοτροπίες δεν έχουν ρόλο και θέση στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Οι αναθεωρητικές προσπάθειες δημιουργούν τραγωδίες, το βλέπουμε καθαρά στην Ουκρανία. Δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αντιλήψεις στην περιοχή μας, δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αντιλήψεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα είναι μια δύναμη σταθερότητας, είναι μια μη αναθεωρητική δύναμη. Είναι μια δύναμη η οποία το μόνο που εκπέμπει είναι φιλία και διάθεση συνεργασίας. Είναι, όμως, μια δύναμη η οποία αρνείται απόλυτα τις οποιεσδήποτε απειλές, ιδίως απειλές πολέμου (casus belli) εναντίον μας, οι οποίες πραγματικά δεν έχουν καμία θέση, όχι μόνο στο λεξιλόγιο, αλλά και στην πραγματικότητα του 21ου αιώνα».
Επόμενος σταθμός Πρίστινα
Κατά την επίσκεψη του αύριο στην Πρίστινα ο ΥΠΕΞ θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο, Vjosa Osmani-Sadriu, καθώς και με τον Πρωθυπουργό, Albin Kurti, μετά το πέρας της οποίας ο Κοσοβάρος Πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Υπουργού Εξωτερικών.
Η Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιανατολικής Ευρώπης
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) ιδρύθηκε το 1996 και η πρώτη Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη στις 4.11.1997. Αποτελεί το μόνο σχήμα περιφερειακής συνεργασίας, στο οποίο μετέχουν αποκλειστικά όλες οι χώρες της Ν.Α. Ευρώπης και το Κόσοβο. Ειδικότερα, πέραν της Ελλάδας, συμμετέχουν οι: Αλβανία, Bόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία. Στόχος όπως αναφέρεται είναι η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και η κατάλληλη προετοιμασία για την ενσωμάτωση στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, με συνεργασία στους τομείς του κράτους δικαίου, της ασφάλειας και της οικονομίας.
Πηγή; In.gr