Η Κίνα συνεχίζει να κοντράρει τις ΗΠΑ σε μια σειρά τομείς, ενώ δημιουργεί δρόμους για την «απεξάρτηση» άλλων χωρών, θέλοντας να τις απομακρύνει από την… αμερικάνικη αγκάλη.

Αναλυτικότερα, το Πεκίνο «στήνει» νέο ΔΝΤ. Ποιες χώρες θα συμμετέχουν σε πρώτη φάση; Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Χονγκ Κονγκ από την Ασία και Χιλή από τη νότια Αμερική είναι οι πρώτες που θα συνεισφέρουν η καθεμία από 15 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 2,2 δισ. δολάρια), έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό, στην περίπτωση που τον χρειαστούν.

Το συγκεκριμένο project δημοσιοποιήθηκε από την κινεζική Κεντρική Τράπεζα και έρχεται μετά την αναγγελία του Βλαντίμιρ Πούτιν για ένα νέο διεθνές νόμισμα, ένα «αντιδολάριο».

Σε αυτό το σχέδιο αναμένεται να συμμετέχουν πλην Κίνας και Ρωσίας, χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική (μέλη των Bricks).

Η δήλωση Πούτιν

«Το θέμα της δημιουργίας ενός διεθνούς νομίσματος, βασισμένου στο καλάθι των νομισμάτων των χωρών μας, είναι υπό εξέταση», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος την περασμένη Τετάρτη στο Επιχειρηματικό Φόρουμ των Bricks (Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία και Νότια Αφρική).

Αυτή το σχέδιο ίσως αποτελέσει «σανίδα σωτηρίας» για τη Ρωσία που έχει αποκλειστεί εν πολλοίς από το διεθνές οικονομικό σύστημα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν δεν είναι η πρώτη φορά που υποστηρίζει ότι ένα τέτοιο διεθνές νόμισμα θα μπορέσει να αποκαθηλώσει το δολάριο.

Τον Μάιο, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας – τα οποία είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο – αυξήθηκαν κατά 80,6 δισ. δολάρια και έφτασαν σε αξία τα 3,13 τρι. δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο υπήρξαν αναφορές ότι συμφωνήθηκε μία μεγάλη προμήθεια πετρελαίου μεταξύ Κίνας και Σαουδικής Αραβίας, που πληρώθηκε σε γουάν, το κινεζικό εθνικό νόμισμα. Πολλοί τότε σχολίασαν ότι αυτή ήταν μια συμβολική κίνηση στην κατεύθυνση της «ανεξαρτητοποίησης» από το δολάριο.

tovima.gr
Νεότερη Παλαιότερη