Τη θέσπιση στόχου για μείωση της κατανάλωσης αερίου κατά 15% μέχρι τον Μάρτιο προτείνει η Κομισιόν.

Η Κομισιόν προτείνει σε πρώτη φάση την εθελοντική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ενώ επισημαίνει ότι μέσα στους επόμενους μήνες και ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης, η πρόταση θα μπορούσε να αποκτήσει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Προτείνει στις κυβερνήσεις να συμπεριλάβουν την παροχή οικονομικών κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για τη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου και την στροφή σε άλλα καύσιμα, καθώς επίσης και την πραγματοποίηση ενημερωτικών εκστρατειών στους καταναλωτές να περιορίσουν στο μέτρο του δυνατού τις θερμοκρασίες στη θέρμανση και τον κλιματισμό.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των κοινοτικών υπηρεσιών στις Βρυξέλλες, εάν η Ρωσία διακόψει πλήρως την παροχή φυσικού αερίου στην ΕΕ, η οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί ακόμη και 1,5%.

“Η Ρωσία μας εκβιάζει. Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη”, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα ότι οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 ενδέχεται να μειωθούν περαιτέρω εξαιτίας της αργής προόδου στη συντήρηση του εξοπλισμού. Υπενθυμίζεται πως η οι εργασίες συντήρησης του εν λόγο αγωγού ολοκληρώνονται αύριο Πέμπτη 21/07.

Πηγή: Reporter.gr
Νεότερη Παλαιότερη