Οι αποφάσεις στη Σουηδία σε ό,τι αφορά την έκδοση υπόπτων λαμβάνονται από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, δήλωσε απόψε ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι η Στοκχόλμη του υποσχέθηκε ότι θα εκδώσει «73 τρομοκράτες» στο πλαίσιο της συμφωνίας τους για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
«Στη Σουηδία, η νομοθεσία εφαρμόζεται από τα ανεξάρτητα δικαστήρια», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον, σε γραπτή δήλωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο.
Άτομα που δεν έχουν τη σουηδική υπηκοότητα «μπορεί να εκδοθούν, κατόπιν αιτήματος άλλων χωρών, όμως μόνο εάν αυτό συνάδει με τη σουηδική νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Εκδόσεως», επέμεινε, υπενθυμίζοντας ότι οι Σουηδοί πολίτες δεν επιτρέπεται να εκδοθούν σε άλλες χώρες.
Η συμφωνία που υπέγραψε η Στοκχόλμη με την Τουρκία, ώστε η τελευταία να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ «λέει ξεκάθαρα ότι θα σεβαστούμε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Εκδόσεως», πρόσθεσε ο υπουργός.
Λιγότερο από 48 ώρες μετά τη συμφωνία των τριών χωρών, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε και πάλι σήμερα ότι θα μπλοκάρει την ένταξή τους. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αναφέρθηκε στην «υπόσχεση που έδωσε η Σουηδία» για την έκδοση «73 τρομοκρατών». Οι Σουηδοί «θα τους στείλουν πίσω. Το υποσχέθηκαν. Είναι γραμμένο. Θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους», είπε.
Χωρίς να σχολιάσει ευθέως τη δήλωση του Ερντογάν, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπενθύμισε ότι την τελευταία λέξη, σε ό,τι αφορά την έκδοση κάποιου προσώπου, την έχει το Ανώτατο Δικαστήριο «το οποίο μπορεί να ασκήσει βέτο» και όχι η κυβέρνηση.
Ο Ερντογάν δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τα 73 άτομα των οποίων ζητά την έκδοση. Η Άγκυρα επιδιώκει πάντως εδώ και πολλά χρόνια την έκδοση Κούρδων ή μελών του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν που ζουν εξόριστοι στη Σουηδία.
Η πρωθυπουργός της Σουηδίας, απαντώντας στις ανησυχίες που εκφράστηκαν στη χώρα της, είπε ήδη από την Τετάρτη ότι η Στοκχόλμη «θα συνεχίσει να τηρεί τη σουηδική νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο» σε ό,τι αφορά τις εκδόσεις.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ