Ξεκινά σήμερα η καταβολή των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων για το Fuel Pass 2.
Όπως επεσήμανε την Τρίτη (09/08) ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, οι καταβολές θα γίνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων που έχουν ωστόσο δηλώσει το σωστό iban (συχνά άλλωστε είναι τα λάθη στο πεδίο αυτό).
Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η ενίσχυση Fuel Pass 2, που αφορά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας έχει ένα “μπόνους” 15 ευρώ, κίνητρο ισχυρό για όσους επιλέξουν την “έξυπνη” λύση αυτή, που οδηγεί αποκλειστικά στην αντλία.
Η διαδικασία
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι σε σχέση με την ψηφιακή κάρτα, η τράπεζα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας:
α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και
β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του.
Οι τιμές
Μικρή ανάσα παίρνουν τις τελευταίες μέρες οι ιδιοκτήτες οχημάτων από την υποχώρηση των τιμών στα καύσιμα, απότοκο της αποκλιμάκωσης στις διεθνείς αγορές.
Συγκεκριμένα, το μπρεντ βρίσκεται στα επίπεδα των 95 δολαρίων το βαρέλι. Κύρια αιτία της πτώσης αυτής η ανησυχία για φαινόμενα ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία. Βέβαια το πολύμηνο ράλι έχει επιφέρει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές σε σχέση με πέρυσι ενώ άδηλο είναι το πώς θα κινηθεί περαιτέρω η διεθνής αγορά. Σενάρια ήδη καταγράφονται για πτώση ακόμη και κάτω τα 70 δολάρια, εάν σε διεθνές επίπεδο η σκιά της ύφεσης απλωθεί. Από την άλλη δε λείπουν και προβλέψεις για “ανάκτηση” των επιπέδων των 100 και πλέον δολαρίων ανά βαρέλι, λόγω του εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο και της μη κάλυψης της απώλειας με αύξηση της παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ.
Η εγχώρια αγορά
Πάντως, αποκλιμάκωση καταγράφεται και στη εσωτερική αγορά σε σχέση με τον Ιούνιο με τη μέση τιμή να είναι στα 2,14 ευρώ, ενώ στην Αττική ήδη το φράγμα των 2 ευρώ έχει “σπάσει”.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του υπουργείου Ανάπτυξης, προκύπτει σε πολλά πρατήρια της Αττικής, όπως σε : Δάφνη, Καλλιθέα, Άγιος Δημήτριος, Παπάγου, Μοσχάτο, Χαλάνδρι, Λένορμαν, Χαμοστέρνας, Ίλιον, Αργυρούπολη, Γλυφάδα, Π. Φάληρο, Ταύρος, Ηλιούπολη, Αγία Παρασκευή, Σχιστό, Λ. Αλεξάνδρας, Καλλιρόης, Υμηττός, Καματερό, Χαϊδάρι, Αιγάλεω, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Βριλήσσια, Ν. Ιωνία, Ν. Ηράκλειο, Αγ. Ανάργυροι, Πεύκη, Ψυχικό, Μαρούσι, Ν. Κόσμος, Ν. Φιλαδέλφεια, Μελίσσια, Α. Λιόσια, Ασπρόπυργος, Βούλα, Αχαρνές, Γέρακας, Σπάτα, Ραφήνα, Παλλήνη, υπάρχουν τιμές από 1,85-1,95 ευρώ.
Και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν γειτονιές με τιμές κάτω από το 2 ευρώ, όπως Περαία, Καλαμαριά, Ιωνία, Ν. Μηχανιώνα, Εύοσμος, Ν. Ευκαρπία, Ωραιόκαστρο, Θέρμη, Σταυρούπολη, Πολίχνη.
Οι τουριστικές περιοχές
Αντίθετα σε τουριστικούς προορισμούς παραμένει ψηλά, έστω και με τάσεις αποκλιμάκωσης η βενζίνη. Η μέση τιμή είναι στα 2,40 ευρώ, στις Κυκλάδες, ενώ σε Μύκονο, Φολέγανδρο, Σαντορίνη, Αμοργό, Άνδρο, Μήλο, Σέριφο, οι τιμές σε πρατήρια ξεπερνούν, τα 2,40 ευρώ και φτάνουν και τα 2,50 ευρώ. Καλύτερη είναι η εικόνα στην Κρήτη όπου οι τιμές είναι μεταξύ 2.09 και 2,20.
Φρένο στην κατανάλωση
Πάντως οι τιμές έχουν φρενάρει την κατανάλωση. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις πτωτικά κινήθηκε στα καύσιμα κίνησης και ο Ιούλιος, παρά την ανάσα που έχει δοθεί από τις κρατικές ενισχύσεις. Ήδη τρέχει το Fuel Pass 2 μέχρι και το Σεπτέμβρη και με βάση τις κυβερνητικές πηγές η διεθνής εικόνα είναι αυτή που θα κρίνει εάν δοθεί και τρίτο κύμα επιδοτήσεων.
Πηγή: News247.gr