Όπως και όλοι οι ξηροί καρποί, οι macadamia είναι γεμάτοι θρεπτικά στοιχεία και έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της πέψης, της συνολικής καρδιακής λειτουργίας αλλά και την ενίσχυση του μεταβολισμού.
Μπορεί να έχουν αρκετές θερμίδες. Για παράδειγμα, μόλις 28γραμμ. «κρύβουν» 204 θερμίδες. Ωστόσο, διαθέτουν καλά λιπαρά, μεταλλικά στοιχεία, μαγνήσιο, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, σίδηρο, βιταμίνη Β6. Επιπλέον, τα μονοακόρεστα λιπαρά βοηθούν στην καρδιακή υγεία και μπορούν να χαμηλώσουν την κακή χοληστερίνη, εφόσον είναι μέρος μίας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Παράλληλα, βοηθούν στην καλύτερη υγεία του εντέρου καθώς περιέχουν φυτικές ίνες που λειτουργούν ως προβιοτικά και βοηθούν στην ανάπτυξη των καλών βακτηρίων.
Τα καλά εντερικά βακτήρια παράγουν λιπαρά οξέα που βοηθούν στην αντιμετώπιση φλεγμονών και να προστατεύουν το έντερο από παθήσεις όπως το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.
Μπορεί να είναι πλούσιοι θερμιδικά, όμως βοηθούν στην απώλεια βάρους λόγω της μεγάλης ποσότητας σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Αυτά τα δύο μαζί, δίνουν την αίσθηση του κορεσμού γρηγορότερα και έτσι, μπορεί να μειωθούν οι ποσότητες του φαγητού που καταναλώνετε.
Χρειάζεστε μόλις μία χούφτα την ημέρα για να πάρετε όλα τα οφέλη από τα macadamia.
Μάλιστα, η κατανάλωση ξηρών καρπών βοηθούν τη συγκέντρωση και το λεγόμενο brain power. Συγκεκριμένα, μία έρευνα στη Νότια Κορέα ανέφερε πως τα παιδιά και οι έφηβοι που κατανάλωναν συχνά ξηρούς καρπούς ως σνακ, είχαν καλύτερη απόδοση σε διαγωνίσματα.
Είναι πολύ νόστιμα και εύκολα να τα εντάξεις στη διατροφή σου. Η καλύτερη μορφή είναι η ωμή. Ωστόσο οι ψημένοι είναι μία καλή και υγιεινή εναλλακτική. Όσο γευστικοί κι αν είναι, προσπαθήστε να μην ξεπερνάτε τη μία μικρή χούφτα ημερησίως καθώς ένα φλιτζάνι με macadamia μπορεί να φτάσει ακόμα και 900 θερμίδες.
Παράλληλα, μπορείτε να τους γαρνίρετε σε σούπες, να πάρουν τη θέση των κρουτόν σε σαλάτες, ακόμα και να τους καταναλώσετε ωμούς.
Πηγή κειμένου και φωτογραφίας: zougla.gr