Στην ένταξη γιατρών που δεν έχουν άμεση σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ προχωρά το υπουργείο Υγείας

 Τον σκόπελο της μειωμένης προσέλευσης ιδιωτών γιατρών στο σύστημα του προσωπικού γιατρού προσπαθεί να επιλύσει η πολική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το πρόβλημα κάλυψης του πληθυσμού είναι έντονο στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, όπου η κάλυψη είναι γύρω στο 52%-53%. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό για να λειτουργήσει πλήρως ο θεσμός του προσωπικού γιατρού χρειάζονται γύρω στους 5 χιλιάδες γιατρούς. Αυτή τη στιγμή έχουν εγγραφεί περίπου α 4,5 εκατομμύρια πολίτες άνω των 16 ετών σε 3500 γιατρούς.

Οι τρεις φάσεις ένταξης γιατρών στο θεσμό

Σε τρείς φάσεις ξετυλίγει το υπουργείο Υγείας την πολιτική του για την ένταξη των γιατρών στο σύστημα, καθώς σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι τα τέλη του έτους είναι η πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού γιατρού και σε πλήρη λειτουργία θα τεθεί αρχές 2023.

Η πρώτη φάση αφορούσε την ένταξη στο σύστημα γενικών γιατρών παθολόγων και γιατρών του Δημοσίου, κατά την οποία εντάχθηκαν περίπου 3.400 γιατρούς.

Η δεύτερη φάση προέβλεπε την ένταξη στο σύστημα γιατρών 10 ειδικοτήτων, με βασική εκπαίδευση την παθολογία. Η πλατφόρμα άνοιξε 12 Οκτωβρίου. Το υπουργείο Υγείας έδωσε χρονικό περιθώριο περίπου 20 ημερών στους γιατρούς ειδικοτήτων, για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού. Και σε αυτή τη φάση οι γατροί έδειξαν μειωμένο ενδιαφέρον.

Το τρίτο στάδιο αφορά ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι δεν θέλουν να έχουν άμεση σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείο Υγείας αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να συναντηθεί με τους Ιατρικούς Συλλόγους προκειμένου να προχωρήσουν σε βελτιωτικές κινήσεις για την προσέλευση των γιατρών στο σύστημα. Το υπουργείο Υγείας κάνει ένα επιπλέον βήμα δίνοντας κίνητρα στους γιατρούς για την συμμετοχή τους. Προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή των γιατρών και να ομαλοποιηθεί η διαδικασία εγγραφής των πολιτών το υπουργείο Υγείας θα συζητήσει προτάσεις που έχουν κάνει οι Ιατρικοί Σύλλογοι. Οι γιατροί προκειμένον συμμετάσχουν ζητούσαν να υπάρχει κι ένα παράλληλο ιδιωτικό έργο ώστε να μπορούν να έχουν και παράπλευρους πόρους με πολίτες που δεν θα θέλουν να κάνουν χρήση της δωρεάν παροχής.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι με αυτές τις παρεμβάσεις θα λειτουργήσει πλήρως ο προσωπικός γιατρός από αρχές 2023. Μέχρι τα τέλη του έτους που είναι και η πιλοτική εφαρμογή θα έχουν ενταχθεί περίπου 700 με 800 ακόμα γιατροί και η πληθυσμιακή κάλυψης θα φτάσει γύρω στο 70%.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία των ραντεβού και μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 1.100.000 ραντεβού.

Η διαδικασία κλεισίματος ραντεβού αφού ο πολίτης εγγραφεί στον Προσωπικό Γιατρό, γίνεται με τους ακόλουθους τρόπους:

1. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p )

2. Μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Προσωπικό Γιατρό σας ή με την Γραμματεία του

3. Μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στα 5ψήφια 14900, 14884, 14784 (με χρέωση του πολίτη)

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ραντεβού που μπορεί να προγραμματίσει ένας πολίτης στον Προσωπικό του Γιατρό. Επίσης, η χρονική διάρκεια των ραντεβού είναι προγραμματισμένη στα 15 λεπτά. Εάν ο πολίτης προγραμματίσει για πρώτη φορά το ραντεβού του στον Προσωπικό Γιατρό του, η χρονική διάρκεια του ραντεβού του θα είναι 30 λεπτά και θα συνδυαστεί και με ένα πακέτο δωρεάν εξετάσεων, για να ξεκινήσει να γράφεται ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.) 

enikos.gr 

Νεότερη Παλαιότερη