Η Κλασική Κωμωδία «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου επιστρέφει για 4η χρονιά, στο Σύγχρονο Θέατρο Θεσσαλονίκης Ροντίδη, από την Παρασκευή 4 έως και την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022.

Ένα έργο που καυτηριάζει και σατιρίζει τον νεοπλουτισμό που θέλει να μιμηθεί την αριστοκρατία.

Το Σύγχρονο Θέατρο Θεσσαλονίκης Ροντίδη, επέλεξε ένα έργο με πλήθος κωμικών σκηνών και ανατροπών που προκαλούν αβίαστο γέλιο.
Ήρωας, ένας πλούσιος έμπορος, που ο αρχοντοξεπεσμός του τον κάνει να θέλει να φανεί καλύτερος από ότι γεννήθηκε, δηλαδή να γίνει αριστοκράτης, με αποτέλεσμα να τον ξαλαφρώνουν οι επιτήδειοι…. δάσκαλοι,ή να τον ¨χειροτονούν¨, ευτελίζοντας τον, με τίτλους και παράσημα.

Στο έργο αυτό που γράφτηκε το 1670, ο Μολιέρος διακωμωδεί ένα νεόπλουτο αστό, τον κύριο Ζουρντέν, που θέλει να γίνει μέλος της αριστοκρατικής κοινωνίας.

Και όσο βέβαια ο κύριος Ζουρντέν περιορίζεται στο να φοράει αρχοντικά ρούχα, να χορεύει μενουέτο και να παίρνει μαθήματα ξιφασκίας ή φιλοσοφίας, η επιθυμία του είναι ακίνδυνη και αφορά μόνο τον ίδιο.
Πολλοί οι επιτήδειοι που τον εκμεταλλεύονται και του αποσπούν “δίδακτρα” αριστοκρατίας ενώ τον κοροϊδεύουν πίσω από την πλάτη του.
Η θέλησή του όμως να γίνει αριστοκράτης πάση θυσία, αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη από τη στιγμή που θέλει να ρυθμίζει σύμφωνα με αυτή και τη ζωή των μελών της οικογένειας του.

Έτσι, ο κύριος Ζουρντέν εννοεί να κάνει την κόρη του μαρκησία.

Αν και δεν συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα του Μολιέρου, το έργο περνάει βαθιά μηνύματα και σίγουρα στο πρόσωπο του κου Ζουρντέν όλοι μας αναγνωρίζουμε πολλά ομοιότυπα ακόμη και στη σύγχρονη κοινωνία.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία – Διασκευή: Γιώργος Ροντίδης, Σκηνογραφία: Βάσος Καδίτης, Κοστούμια και Make Up Artist: Ελένη Δημοπούλου, Μουσική Επιμέλεια, Αφίσα, Επιμέλεια Προγράμματος: «Art», Παραγωγή: Εταιρεία «Προσκήνιο»

Ηθοποιοί με σειρά εμφάνισης:

Νίκος Ζώκας, Γιώργος Χαντζαρίδης, Στέλλιος Σταυρίδης, Φένια Σαλούκα, Χριστίνα Νασιάδου, Στέλλα Αθανασιάδου, Πρόδρομος Ροντήρης, Nίκος Καρυδόπουλος και ο Γιώργος Ροντίδης

Ο συγγραφέας:

Ο Μολιέρος γεννήθηκε στο Παρίσι και το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωάννης Βαπτιστής Ποκελέν. Έλαβε σπουδαία μόρφωση, γιατί ο πατέρας του, που ήταν πλούσιος και είχε σχέσεις με το παλάτι, τον προόριζε για θαλαμηπόλο του βασιλιά.

Αντί γι’ αυτό όμως ο Μολιέρος έφτιαξε ένα θίασο από ηθοποιούς που τον ονόμασε Λαμπρό Θέατρο και από το 1645 ως το 1658 γύριζε στις γαλλικές επαρχίες δίνοντας παραστάσεις με έργα δικά του και άλλων συγχρόνων του.

Από το 1659 και ως το θάνατο του Μολιέρου (1673) το θέατρο είναι εγκατεστημένο στο Παρίσι και παρουσιάζει πάνω από είκοσι έργα του. Τα πιο γνωστά είναι: Σχολείο Γυναικών, Δον Ζουάν, Μισάνθρωπος, Φιλάργυρος, Ταρτούφος, Αρχοντοχωριάτης, Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής.

Τα έργα του καθρεφτίζουν την κοινωνία της εποχής του και διακωμωδούν διάφορα πάθη: ζήλεια, φιλαργυρία, υποκρισία, εγωισμό κτλ. Η κωμωδία του Μολιέρου αποβλέπει στη βελτίωση των ηθών.

Θέατρο ¨ΡΟ¨
Αριστοτέλους 23, (2ος όροφος), κέντρο, Θεσσαλονίκη
Τηλ – Fax : 2310 261584

Θεατρική Παράσταση: Ο Αρχοντοχωριάτης
Παραστάσεις από Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022
έως και Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή & Σάββατο στις 21:15 & Κυριακή στις 20:30

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος 13€

Προπώληση: Goldmall.gr (10,00€)
Τηλέφωνο για κρατήσεις θέσεων: 2310 261 584
Νεότερη Παλαιότερη