Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός να συρρέει καθημερινά στα επείγοντα των νοσοκομείων.

Υψηλός πυρετός και βήχας είναι τα κύρια συμπτώματα, τα οποία επέστρεψαν καθώς τα παιδιά έβγαλαν τις μάσκες. Την ίδια ώρα «σαρώνει» η γρίπη Α.

«O RSV συχνά προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού σε μικρά παιδιά κάτω των πέντε ετών και, κυρίως σε βρέφη, κάτω των έξι μηνών. Ανέκαθεν έμπαιναν παιδιά στα νοσοκομεία με λοίμωξη από το συγκυτιακό ιό. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Απλά, η συνύπαρξη με τον κορωνοϊό, τη γρίπη και τις άλλες εποχικές ιώσεις, ενδέχεται να προκαλέσει πίεση, τους χειμερινούς μήνες» τόνισε στην ΕΡΤ η παιδίατρος – λοιμωξιολόγος Αθανασία Λουρίδα.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) αποτελεί μια κοινή αιτία συμπτωμάτων που μοιάζουν με κρυολόγημα στα παιδιά. Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον RSV, αλλά η Pfizer σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση για ένα εμβόλιο που χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ενώ ο RSV είναι μια από τις κύριες αιτίες νοσηλείας σε μικρά παιδιά, ο ιός αποτελεί επίσης μεγαλύτερη απειλή για τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες. Παρά τη μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, οι ομάδες κινδύνου θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης αυξημένων προφυλάξεων λόγω της κυκλοφορίας άλλων ιών του αναπνευστικού.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καταρροή, μειωμένη όρεξη, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό και συριγμό. Αλλά στα νεαρά βρέφη, μπορεί να υπάρχει μόνο μειωμένη δραστηριότητα, εκνευρισμός και προβλήματα αναπνοής. Τα συμπτώματα της γρίπης, του κορωνοϊού και του RSV μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται. Αλλά το καθένα μπορεί να περιλαμβάνει αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν τους ευάλωτους πληθυσμούς στο νοσοκομείο.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο όλα τα παιδιά που πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία. Και για τα παιδιά από την ηλικία των πέντε ετών, ισχύει το ίδιο και για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Θεοδωρίδου για εμβολιασμό παιδιών

Τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό βρεφών και παιδιών έως τεσσάρων ετών με υποκείμενα νοσήματα συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για την προσθήκη μιας πρώτης αναμνηστικής δόσης για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό τους έναντι του κορωνοϊού» έχει δηλώσει η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τελευταία ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού.

«Τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν μεταλλάξεις που για την ώρα δεν έχουν εκδηλωθεί» σημείωσε, επικαλούμενη εν εξελίξει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature, ενώ εξήγησε ότι -σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι νέες παραλλαγές του ιού αποτελούν τμήμα της μετάλλαξης Όμικρον- και επί του παρόντος δεν υφίσταται λόγος να αναβαθμιστούν σε υποπαραλλαγές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, τα κρούσματα σε παιδιά αυξήθηκαν το 2022 λόγω επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον», ανέφερε.

Για την ηλικιακή ομάδα έξι μηνών εώς τεσσάρων ετών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί υπέρ του εμβολιασμού στις περιπτώσεις με υποκείμενα νοσήματα.

Γιαμαρέλλου στο CNN Greece για τη χρήση μάσκας

Την μεγάλη προσοχή όλων μας, κυρίως των ευάλωτων ομάδων ανεξαρτήτως ηλικίας, για το ενδεχόμενο τον φετινό χειμώνα να ζήσουμε την λεγόμενη τρι-δημία, δηλαδή το εκρηκτικό υγειονομικό κοκτέιλ – εποχικής γρίπης, COVID και του αναπνευστικού ιού RSV- εφιστά η διακεκριμένη καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια Α’ Παθολογικής Λοιμωξιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ και μέλος Academia Europea, κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου.

Μιλώντας στο CNN Greece, είχε επισημάνει ότι είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός κατά του ιού τη γρίπης και κατά των νέων μεταλλάξεων της ΟΜΙΚΡΟΝ με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων, ενώ είχε ταχθεί υπέρ της επιστροφής της μάσκας, ειδικά εν όψει των χειμωνιάτικων καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν και θα μας αναγκάσουν να συγκεντρωνόμαστε σε κλειστούς χώρους.

cnn.gr
Νεότερη Παλαιότερη