Παραδοσιακό φαγητό της Μακεδονίας, με αρκετές παραλλαγές από περιοχή σε περιοχή, που αξίζει να θυμηθούμε και να μαγειρέψουμε

Υλικά

500γρ. φασόλια Πρεσπών, μουλιασμένα αποβραδίς
4 κρεμμύδια, ολόκληρα
2 πράσα
2 καρότα
150γρ. πιπεριές Φλωρίνης ψητές, από βάζο
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
3 κoυτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
120ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι

Διαδικασία

Ρίχνετε τα φασόλια σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με 2 ολόκληρα κρεμμύδια και μπόλικο νερό. Τα βράζετε για 45 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να σπάσουν. Σουρώνετε τα φασόλια και κρατάτε το νερό που έβρασαν.

Κόβετε τα πράσα και το καρότο σε ροδέλες, τις ψητές πιπεριές και τα υπόλοιπα 2 κρεμμύδια σε κυβάκια. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175οC.

Σκουπίζετε την κατσαρόλα όπου έβρασαν τα φασόλια και τη βάζετε στη φωτιά. Ρίχνετε 50ml ελαιόλαδο και, μόλις ζεσταθεί καλά, σοτάρετε το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να χρυσίσουν. Κατόπιν προσθέτετε τη ζάχαρη και τις πιπεριές, τα φασόλια και την πάπρικα, ανακατεύοντας διαρκώς για 1-2 λεπτά.

Προσθέτετε 1 λίτρο από το νερό που έχετε κρατήσει ή όσο χρειάζεται ώστε να καλυφθούν τα φασόλια. Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατίζετε και ανακατεύετε.

Μεταφέρετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στον ταβά ή σε γάστρα. Συμπληρώνετε με νερό, αν χρειαστεί, ώστε τα φασόλια να καλύπτονται. Ψήνετε για 1,5 ώρα περίπου ή μέχρι να χυλώσει η σάλτσα του φαγητού. Ελέγχετε τακτικά τα υγρά και συμπληρώνετε αν χρειαστεί. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.

Πηγή κειμένου και φωτογραφίας:flashnews.gr
Νεότερη Παλαιότερη