Τις περιπλανήσεις του στον κόσμο, αλλά και μέσα στη λογοτεχνία, στο όνειρο και στην εξερεύνηση της ανθρώπινης φύσης, έχει αποτυπώσει πάνω στον καμβά ο Χρήστος Μακριδάκης.
Μέρος αυτών των έργων ζωγραφικής παρουσιάζει στην έκθεση «Περιπλανήσεις» στη Θεσσαλονίκη από την ερχόμενη Παρασκευή και για έναν μήνα.
Ο Χρήστος Μακριδάκης ολοκλήρωσε σπουδές μαθηματικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως καθηγητής μαθηματικών στη Γαλλία, τόσο στο Παρίσι, όσο και στη Μαγιότ, ένα νησάκι του Ινδικού Ωκεανού. Τα ταξίδια του αυτά, όπως λέει, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στη ζωή του, ενώ τη ρήξη που του προκάλεσαν, την εκφράζει μέσα από τη μεγάλη του αγαπημένη, την τέχνη. «Ήταν απόφαση ζωής να φύγω από την Ελλάδα για να εγκατασταθώ στη Γαλλία και άλλο τόσο σημαντική η απόφασή μου να φύγω από το Παρίσι και να πάω στη Μαγιότ, όπου έζησα επτά χρόνια. Η εγκατάστασή μου εκεί, άλλαξε εντελώς την αισθητική μου, έζησα πράγματα που με …μάρκαραν με διαφορετικό τρόπο», αναφέρει.
Ό,τι έχει νιώσει, προσπάθησε να το εκφράσει στο έργο του, χρησιμοποιώντας διάφορα και διαφορετικά μέσα, όπως φωτογραφίες ή κολάζ. Στη συγκεκριμένη έκθεση θα παρουσιάσει μόνο πίνακες ζωγραφικής, όπου και εκεί χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνικές. «Οι πίνακές μου είναι και αφηρημένης τέχνης και παραστατικής. Ακόμη και αυτό για μένα είναι μία περιπλάνηση, αυτή τη φορά μέσα στην τέχνη. Κατά τα άλλα, το ότι παρουσιάζω εικόνες από μία διαφορετική αντίληψη του κόσμου, κάτι που βίωσα στη Μαγιότ, καθιστά σαφές ότι το έργο μου είναι επηρεασμένο από αυτά τα ταξίδια, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και η περιπλάνηση μέσα στην ανθρώπινη ύπαρξη του τι είμαστε και πώς γινόμαστε», επισημαίνει.
Επιπλέον, όπως αναφέρει, στην έκθεσή του περιγράφει και την περιπλάνηση στις πόλεις. «Δηλώνω ερωτευμένος με τις μεγάλες πόλεις, θέλω να ζω σ’ αυτές. Το να περπατάω σε μεγαλουπόλεις μου δίνει και μεγάλη χαρά και μία εικόνα της πολυπλοκότητας», τονίζει.
Αν και, όπως υπογραμμίζει, αγαπά πάρα πολύ τη διδασκαλία των μαθηματικών, η ζωγραφική και γενικότερα η τέχνη, αποτελούσε πάντα για τον ίδιο έναν τρόπο αναπνοής, που τον συνόδευσε σε όλη του τη ζωή, από τα μικρά του χρόνια έως σήμερα. «Έχω ορισμένους πίνακες που είναι επηρεασμένοι από τη διδασκαλία της γεωμετρίας και σε αυτούς αντιπαραθέτω την ανάγκη ορισμού και μιας σαφούς απάντησης των μαθηματικών, με την αδυναμία αυτού του είδους της απάντησης στην πραγματική ζωή. Δηλαδή, ενώ τα μαθηματικά εκπέμπουν μία σιγουριά, στη ζωή δεν έχουμε τέτοια σιγουριά, καθώς υπάρχουν τα ανθρώπινα πάθη», δηλώνει.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 9 Δεκεμβρίου έως τις 9 Ιανουαρίου 2023 στο καφέ Ζώγια (Αλεξάνδρου Σβώλου 54).
Πηγή κειμένου και φωτογραφίας:thesspress.gr