Aνοικτή συζήτηση με θέμα «Η μείωση της βλάβης στην καθημερινότητά μας» διοργανώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της εταιρίας καπνικών προιόντων «Παπαστράτος»

Ρεπορταζ: Βάσια Γκανάρα

Οι τέσσερις κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η Γενική Διευθύντρια της εταιρείας Dimand Όλγα Ίτσιου, ο Διευθυντής της Mercedez-Benz Νίκος Πρέζας, ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος Ιάκωβος Καργαρώτος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, οι οποίοι τόνισαν από κοινού το πρόβλημα της αστικοποίησης που υπάρχει σήμερα και αναφέρθηκαν σε τρόπους που θα συμβάλλον, ώστε να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Όπως ανέφερε ο κ. Ιάκωβος Καργαρώτος, αντιπρόεδρος της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος», η οποία είναι θυγατρική της πολυεθνικής Philip Morris, τρεις στους 10 Έλληνες, που ως πριν λίγα χρόνια κάπνιζαν κανονικά τσιγάρα, έχουν κάνει στροφή στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή σε άλλα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού.

«Ο στόχος είναι ο καταναλώτής να παίρνει την απόλαυση που επιζητά χωρίς τη βλάβη. Οι καπνιστές δηλαδή δεν εισπνέουν όλες τις χημικές βλαβερές ενώσεις. Έχει γίνει μια μεγάλη επένδυση στην ανάπτυξη και επιστημονική τεκμηρίωση των προϊόντων με τον λιγότερο βλαπτικό χαρακτήρα», σημείωσε ο ίδιος.

Παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2023, ο Δήμος θα εγκαταστήσει περίπου 80 Σταθμούς Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) σε θέσεις που προβλέπονται από το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης.

Από την πλευρά της η Όλγα Ίτσιου γενική διευθύντρια της DIMAND Real Estate τόνισε πως τα κτήρια με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι κάτι που η Dimand κάνει εδώ και χρόνια.

«Οι αναπτύξεις της DIMAND βασίζονται, όλες, σε τρεις πυλώνες: περιβάλλον, οικονομία και κοινωνία», επισήμανε.

Ακόμη, η κ. Ίτσιου ανέφερε πως κατασκευάζει τρία σημαντικά έργα ανάπτυξης στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων Hub 26, την αξιοποίηση του παλιού εργοστασίου ΦΙΞ, ένα μεγάλο logistics center στην έκταση του άλλοτε εργοστασίου της ΒΑΛΚΑΝ.

Ως πρότυπο μάλιστα βιοκλιματικού κτιρίου έφερε το το σύμπλεγμα της εταιρείας Παπαστράτος, ένα υπόδειγμα μείωσης της βλάβης στην καθημερινότητά μας καθώς κράτησαν το 100% του κτιριακού αποθέματος



Ο γενικός διευθυντής της Mercedes Benz, Νίκος Πρέζας σημείωσε ότι η πρόοδος της τεχνολογίας έχει κάνει ασφαλέστερα οχήματα.

«Η ασφάλεια είναι πια προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, όχι ζητούμενο”, τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στην ηλεκτροκίνηση είπε ότι η διείσδυσή της βρίσκεται στο 9% και απαιτείται συνεργασία της πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να υπάρξουν περισσότεροι σταθμοί φόρτισης στο εθνικό δίκτυο αλλά και στα αστικά κέντρα που θα οδηγήσουν τους καταναλωτές στο να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Χαιρετισμό στην έναρξη της εκδήλωσης έκανε η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μελίνα Δερμεντζοπούλου.

Πηγή κειμένου και φωτογραφίας: rthess.gr

Νεότερη Παλαιότερη