Η δημοσιονομική κατάσταση της οικονομίας καθώς και οι ανάγκες της κοινωνίας ωθούν, όπως σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση στην λήψη αποφάσεων που από την μία θα στηρίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και από την άλλη θα επαναφέρουν την δυνατότητα ένταξης σε παλαιές ρυθμίσεις που χάθηκαν λόγω του υψηλού πληθωρισμού το τελευταίο διάστημα.

Παράλληλα εντείνονται οι πιέσεις από φορείς για γενικευμένη ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις, κάτι που απορρίπτεται – επί του παρόντος τουλάχιστον – από το υπουργείο Οικονομικών, με το σκεπτικό ότι υιοθέτηση ενός παρόμοιου αιτήματος θα ακυρώσει την προσπάθεια ετών για εδραίωση της κουλτούρας πληρωμών, ενώ τα οφέλη δεν εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν, όπως αναφέρουν πηγές, στο τέλος του μήνα ή αρχές του επομένου, όταν και θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τον δημοσιονομικό χώρο που διαμορφώνεται, τόσο από την πορεία των εσόδων, όσο και από την διαμόρφωση του ΑΕΠ το 2022.

Αυτό που φαίνεται να κερδίζει «πόντους» είναι η αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων για χρέη προς την Εφορία, δηλαδή των 100 και 120 δόσεων αλλά και της ρύθμισης της πανδημίας των 36 ή 72 δόσεων.

Στόχος είναι να δοθεί μία νέα ευκαιρία στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις για την εξόφληση των χρεών τους και ταυτόχρονα να μπει φρένο στην δημιουργία ενός νέου κύκλου «κόκκινων» φορολογικών οφειλών.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έχουν υπερβεί τα 113 δις. ευρώ και τα νέα χρέη από απλήρωτους φόρους υπερβαίνουν τα 7 δις. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες.

Σύμφωνα με τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι για την επανένταξη των φορολογούμενων στις ρυθμίσεις που έχασαν επειδή σταμάτησαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις θα προβλέπεται «πέναλτι», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αυτό εξετάζεται να αφορά την καταβολή δύο ή περισσότερων δόσεων των παλαιών ρυθμίσεων που χάθηκαν μετά την υποβολή της νέας αίτησης για επανένταξη στη ρύθμισης. Οι υπόλοιπες δόσεις που έχουν χαθεί θα προστεθούν στο τέλος της νέας ρύθμισης.

Χρέη στην εφορία έχουν σήμερα περισσότεροι από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα). Απ’ αυτούς 3,8 εκατ. φορολογούμενοι ή 9 στους 10 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ. Τον τελευταίο χρόνο, δε, καταγράφεται αύξηση του αριθμού των μικρών οφειλετών.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής:

1. Ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για χρέη πανδημίας: Η ρύθμιση αφορά οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 οι οποίες εξοφλούνται σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Στη ρύθμιση μπορούσαν να ενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν χαρακτηρισθεί πληγέντες από την πανδημία. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ήταν 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο.

2. Ρύθμιση 100 ή 120 δόσεων: Η αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων θα γίνει υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Οι δόσεις που χάθηκαν θα «κολλήσουν» στο τέλος της ρύθμισης. Έτσι, εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 12 μήνες η ρύθμιση των 120 δόσεων θα επεκταθεί για επιπλέον 12 μήνες. Στη αρχική ρύθμιση των 120 δόσεων είχαν ενταχθεί περισσότεροι από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, πλην όμως στην πορεία αρκετοί την έχασαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, οφειλές ύψους 5,3 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση (100 δόσεις, 120 δόσεις, χρέη πανδημίας σε έως 72 δόσεις και πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών 24-48 δόσεις). Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα. Το 36,4% του ρυθμισμένου υπολοίπου (1,932 δισ. ευρώ ) προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 5.001-50.000 ευρώ, ενώ το 26,2% του ρυθμισμένου υπολοίπου προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 50.001 – 300.000 ευρώ.

Το πακέτο στήριξης

Από εκεί και πέρα και με βάση της δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας, θα έρθουν και άλλα μέτρα στήριξης, εκτός από το Market pass που η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου και οι πληρωμές θα ξεκινήσουν αρχές Μαρτίου.

Τι άλλο υπάρχει στο τραπέζι:

1. Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Είναι πιθανό να δοθεί σε περίπου 140.000 συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση ή οποιαδήποτε άλλη, επιπλέον παροχή τους τελευταίους μήνες. Στη λίστα με τους υποψήφιους «τυχερούς», την οποία κάνουν φύλλο και φτερό οι αρμόδιες υπηρεσίες σε ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ, βρίσκονται και οι συνταξιούχοι με εισοδήματα έως 800 ευρώ, που λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς έλαβαν αύξηση σημαντικά μικρότερη από το 7,75%.

2. Επιταγή ακρίβειας: Εφόσον προκριθεί ως παρέμβαση, θα αφορά εκείνους που έλαβαν τα Χριστούγεννα την «επιταγή ακρίβειας», ενώ είναι πιθανό να διευρυνθεί το επίδομα με την συμμετοχή σε αυτό ευάλωτων νοικοκυριών.

Και για τις δύο παραπάνω κατηγορίες, εκείνο που θα καθορίσει το τελικό ποσό που θα λάβουν – εφάπαξ – είναι ο αριθμός των τελικών δικαιούχων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι στην περιοχή των 250 και 300 ευρώ. Υπάρχει βέβαια και ένα σενάριο, αν η περίμετρος είναι μεγάλη, η εφάπαξ καταβολή να είναι κλιμακωτή.

Πηγή κειμένου και φωτογραφίας: thestival.gr
Νεότερη Παλαιότερη