Για την αυριανή στάση εργασίας των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς
Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς που αύριο κινητοποιούνται με απόφαση των Σωματείων τους , πραγματοποιώντας 4ωρη στάση εργασίας . Η εργοδοσία της Τράπεζας ετοιμάζεται να πετάξει στον δρόμο κι άλλους 9 εργαζόμενους μεθοδεύοντας εδώ και καιρό την «εθελούσια έξοδό» τους . Οι συνάδελφοι αυτοί προηγούμενα δούλευαν στο κατάστημα της τράπεζας επί της Μ.Αλεξάνδρου στην πόλη μας που πλέον έκλεισε. Οι ίδιοι μπήκαν σε αναγκαστική άδεια και οι επιλογές που τους δίνονται αφορούν τοποθετήσεις πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας και τις οικογένειές τους. Εξωθούνται έτσι τυπικά σε παραίτηση και ουσιαστικά στην ανεργία.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ακόμη απότοκο της συρρίκνωσης του τραπεζικού δικτύου στην χώρα μας από την εφαρμογή της ψηφιοποίησης προς όφελος των τραπεζικών ομίλων. Επιβεβαιώνεται έτσι πως η λεγόμενη ψηφιακή μετάβαση, την οποία υποστηρίζουν όλες οι κυβερνήσεις, δεν οδηγεί σε κάποια βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας των εργαζομένων βελτίωση της συμπεριφοράς των τραπεζών αλλά κι απέναντι σε μικροκαταθέτες και δανειστές. Γίνεται μόνο προς όφελος των τραπεζικών ομίλων.
Αντί λοιπόν να εξασφαλίζει λιγότερες ώρες σταθερής δουλειάς για τους τραπεζοϋπάλληλους, αντί να μειώνει την εντατικοποίηση της εργασίας , να αναδιανέμει το προσωπικό σε άλλες υπηρεσίες συμβαίνει το αντίθετο και χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν χάσει την δουλειά του ενώ όσοι έχουν απομείνει έχουν τεράστιο φόρτο εργασίας, εντατικοποίηση, ανασφάλεια.
Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά μέσα σε λίγες ημέρες πως όσο η επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη εφαρμόζεται με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος η ανθρώπινη ζωή δεν θα προστατεύεται αξιοποιώντας τα επιτεύγματά της όπως έδειξε το έγκλημα στα Τέμπη ή θα αξιοποιείται για την ένταση της εκμετάλλευσης σε βάρος της ζωής των εργαζομένων και λαού όπως και στον συγκεκριμένο κλάδο.
Από αυτού του είδους την ανάπτυξη καμία προσδοκία για βελτίωση της ζωή μας δεν μπορούμε να έχουμε. Χωρίς καθυστέρηση να δυναμώσουμε τον αγώνα μας απέναντι σε αυτή την εγκληματική πολιτική του κράτους , των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων. Απαιτούμε :
• Την άμεση τοποθέτηση των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια, στα καταστήματα και τις υπηρεσίες του Νομού. Καμία περεταίρω συρρίκνωση των καταστημάτων, μείωση του προσωπικού.
• Να μην προχωρήσουν τα αντεργατικά σχέδια των τραπεζιτών.

Πηγή κειμένου και φωτογραφίας:tinealarissa.gr
Νεότερη Παλαιότερη