Οι σμυρναίικοι ταραμοκεφτέδες είναι το καλύτερο έδεσμα για τη νηστεία της Σαρακοστής.
Με κόκκινο ή λευκό ταραμά, ο οποίος σαφώς είναι ανώτερης ποιότητας, καθώς δεν έχει πρόσθετα χρωστική), οι ταραμοκεφτέδες με αυτή τη σμυρναίικη συνταγή θα σας προσφέρουν ένα μοναδικό γευστικό ταξίδι!
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για τους σμυρναίικους ταραμοκεφτέδες είναι:
300 γρ. λευκός ταραμάς
2 φλ. ψίχα ψωμιού, μουσκεμένη και στυμμένη
2 ξερά κρεμμύδια μέτρια, σε πολύ ψιλά καρέ
½ φλ. φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
⅔ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο για το τηγάνισμα (με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
Επί το έργον:
Βάζουμε τον ταραμά σε ένα μεγάλο κομμάτι τουλπάνι ή σε μια πετσέτα κουζίνας, το δένουμε πολύ καλά και το βυθίζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό. Το αφήνουμε για περίπου 2 ώρες.
Στύβουμε πολύ καλά το τουλπάνι ή την πετσέτα, ώστε να φύγουν όλα τα υγρά. Με αυτόν τον τρόπο φεύγει η πολλή αλμύρα του ταραμά.
Σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε το κρεμμύδι με ½ φλ. νερό και το αχνίζουμε για να μαλακώσει λίγο και να πιει όλα τα υγρά του.
Ρίχνουμε τον ταραμά σε ένα μπολ και τον ζυμώνουμε με το μισό ψωμί, να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο ψωμί και τα μυρωδικά, συνεχίζοντας το ζύμωμα.
Στο τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το χυμό λεμονιού.
Ζεσταίνουμε αρκετό λάδι (περίπου 2 εκ. από τον πυθμένα του τηγανιού) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε το μείγμα κουταλιά-κουταλιά, μέχρι να ροδίσουν οι ταραμοκεφτέδες.
Δεν παραγεμίζουμε το τηγάνι, γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και θα ρουφήξουν πολύ λάδι οι κεφτέδες. Για τις επόμενες δόσεις μπορεί να χρειαστεί να χαμηλώσουμε τη φωτιά, για να μην αρπάξουν οι ταραμοκεφτέδες.
Πηγή: pontosnews.gr, dogma.gr