Την Τρίτη 18 Απριλίου του 2023, θα είναι επισκέψιμος ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη Σερρών για ειδικές ομάδες πέντε ατόμων τη φορά, (αυτοδιοικητικοί, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες τουρισμού κ.α.), ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη από τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης και τον Τύμβο Καστά που επισκέφθηκε σήμερα.

Υπήρξε όπως είπε η κ Μενδώνη μια καθυστέρηση στις εργασίες διάρκειας έξι μηνών, λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από την ισχυρή νεροποντή του καλοκαιριού και χρειάστηκαν εργασίες αποκατάστασης και ενίσχυσης της σταθερότητας του μνημείου.

Στα εργαστήρια του αρχαιολογικού μουσείου της Αμφίπολης εξετάζονται και μελετώνται όλος ο γλυπτός διάκοσμος και τα θραύσματα που ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια των ανασκαφών, από το 2012 έως και το 2014.

Επίσης, όπως συμπλήρωσε η υπουργός, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟ υλοποιεί μια δύσκολη και απαιτητική δουλειά, που είναι η εκπόνηση των μελετών για τη συνολική ανάδειξη του ταφικού μνημείου.

Την ίδια ώρα προχωρούν και οι απαλλοτριώσεις των εκτάσεων γύρω από τον τύμβο Καστά, ώστε να ξεκινήσει και η εκπόνηση της μελέτης για τη διευθέτηση του περιβάλλοντα χώρου του μνημείου.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, σε δηλώσεις του υπογράμμισε πως η περιφερειακή αυτοδιοίκηση στήριξε έμπρακτα τα αναστηλωτικά έργα του ταφικού μνημείου χρηματοδοτώντας τα με πόσο άνω των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Σημείωσε πως θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση και τη νέα περίοδο καθώς τελικός στόχος είναι να αποδοθεί το μνημείο στον κόσμο.

Πηγή κειμένου και φωτογραφίας: rthess.gr

Νεότερη Παλαιότερη