Τις πιο αδύναμες προοπτικές εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια παρουσιάζει για την επόμενη πενταετία η παγκόσμια ανάπτυξη προειδοποίησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Για το σκοπό αυτό κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αποφύγει τον οικονομικό κατακερματισμό που προκύπτει από τις γεωπολιτικές αντιπαλότητες, αλλά και να λάβει μέτρα για την ώθηση της παραγωγικότητας.
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε ομιλία της στην Ουάσιγκτον, υποστήριξε πως το Ταμείο «βλέπει» την παγκόσμια οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμούς της τάξεως του 3% μέσα στην επόμενη πενταετία. Πρόκειται για τους χαμηλότερους μεσοπρόθεσμους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει βιώσει η παγκόσμια οικονομία από τη δεκαετία του 1990 και πολύ κάτω από τον πενταετή μέσο όρο των προηγούμενων δύο δεκαετιών που βρισκόταν στο 3,8%.
Ειδικά για τη φετινή χρονιά το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμούς κάτω του 3%, υποστήριξε η επικεφαλής του Ταμείου, ήτοι δηλαδή κοντά στα επίπεδα του 2,9% που είχε προβλέψει ο διεθνής οργανισμός, στην έκθεση του, τον Ιανουάριο.
«Με τις γεωπολιτικές εντάσεις να αυξάνονται και τον πληθωρισμό να παραμένει σε επίμονα υψηλά επίπεδα, μια ισχυρή ανάκαμψη παραμένει ακόμη άπιαστη… Αυτό επιβαρύνει τις προοπτικές για όλους, ειδικά για τους πιο αδύναμους λαούς και τις χώρες» σχολίασε η κυρία Γκεοργκίοβα.
Το 90% των προηγμένων οικονομιών θα καταγράψουν υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης φέτος, καθώς η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες θα επιβαρύνει τα επίπεδα ζήτησης και θα επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη. Μάλιστα, παρά τις αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης, ο υψηλός πληθωρισμός σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια όσο τουλάχιστον οι πιέσεις στο μέτωπο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας παραμένουν περιορισμένες, επεσήμανε η κυρία Γκεοργκίεβα.
Αναφερόμενη ειδικά στη πρόσφατη τραπεζική… καταιγίδα, η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποίησε πως το τραπεζικό σύστημα παραμένει ακόμη ασταθές, κάτι που συνιστά μια πρόκληση για τους διαμορφωτές της νομισματικής πολιτικής που θα πρέπει να σταθμίσουν την ανάγκη να περιορίσουν τον πληθωρισμό και να θωρακίσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Κάποιες αναδυόμενες αγορές, κυρίως στην Ασία, δείχνουν στοιχεία ενδυνάμωσης, με την Ινδία και την Κίνα να αναλογούν από μόνες τους περίπου στο ήμισυ της παγκόσμιας ανάπτυξη. Όμως, οι φτωχότερες χώρες, όπου η περίοδος της πανδημίας έφερε ενίσχυση της φτώχειας και της πείνας, εξακολουθούν να κινούνται σε πολύ αδύναμα επίπεδα, πολύ μακριά από αυτά των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Για το λόγο αυτό, εξάλλου, η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε την έκκληση της προς τα κράτη μέλη του διεθνούς οργανισμού να προσφέρουν περισσότερα μέτρα ανακούφισης του χρέους προς τις υπερχρεωμένες χώρες.
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επανέλαβε την προειδοποίηση που είχε διατυπώσει και τον περασμένο Ιανουάριο για τις συνέπειες που μπορεί να προκύπτουν για τις οικονομίες από τον μακροπρόθεσμο εμπορικό κατακερματισμό. Για το λόγο αυτό κάλεσε τις χώρες να υιοθετούν μια ρεαλιστική προσέγγιση στην ανάγκη ενδυνάμωσης των εφοδιαστικών αλυσίδων.
Σημειωτέον πως οι ανανεωμένες προβλέψεις του ΔΝΤ (World Economic Outlook) θα δημοσιευτούν στις 11 Απριλίου, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσιγκτον.
Πηγή: newmoney.gr