Μέχρι το τέλος του 2025 θα ψηφιοποιηθούν οι οικοδομικές άδειες 3,5 εκατ. κτιρίων σε 288 δήμους της χώρας, που έχουν εκδοθεί μέχρι και το 2018. Τη σχετική σύμβαση του έργου υπέγραψε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με την κοινοπραξία που αναδείχθηκε μετά από διαγωνισμό.
Το έργο διεκδίκησαν δύο κοινοπραξίες (Vodafone – Panafon, Netcompany – Intrasoft και Nova Telecommunications and Media και ΤΕΡΝΑ – Fotagonled – Master) αλλά σύμφωνα με το πρακτικό αξιολόγησης των προσφορών έπαιξε σημαντικό ρόλο ότι μία από τις εταιρείες της επικρατούσας κοινοπραξίας υλοποίησε το έργο της ηλεκτρονικής πολεοδομίας ΙΙΙ.
Το έργο αφορά τις πολεοδομίες όλης της χώρας πλην εκείνων της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων Ηρακλείου, Πάτρας, Τρικάλων και Καλαμαριάς, η ψηφιοποίηση των οποίων θα γίνει στο πλαίσιο διαφορετικού έργου (του ψηφιακού χάρτη) και του Αγίου Ορους.
Σύμφωνα με τη σύμβαση του έργου, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 112 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα επέκτασης του φυσικού αντικειμένου μέχρι και 50%. Το έργο, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.
Το έργο περιλαμβάνει τη σάρωση σάρωση 3,5 εκατ. αδειών δόμησης και 43,6 εκατ. τοπογραφικών διαγραμμάτων, διαγραμμάτων κάλυψης, κατόψεων, όψεων, στατικών σχεδίων και των άλλων συνοδευτικών εγγράφων της κάθε ένχαρτης οικοδομικής άδειας έως το 2018, οπότε ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα e-adeies.
Μεταδεδομένα για ψηφιακή αναζήτηση
Για να μπορεί να γίνει ψηφιακή αναζήτηση και να αντιστοιχηθεί σε επίπεδο οικοπέδου το ακίνητο ο ανάδοχος θα προσθέσει μεταδεδομένα στα ψηφιακά έγγραφα. Αυτό θα γίνει με δύο τρόπους: ή με τις συντεταγμένες που περιγράφουν το ακίνητο (στις νεότερες άδειες) ή με τον «γεωεντοπισμό» τους στο υπόβαθρο του Ελληνικού Κτηματολογίου.
Μητρώο κτιρίων σε 32 δήμους
Με άλλη σύμβαση, που όμως εντάσσεται στο ίδιο έργο, το ΤΕΕ ανέθεσε τη δημιουργία μητρώου κτιρίων σε 32 δήμους. Το έργο, προϋπολογισμού 8,8 εκατ. ευρώ, ανέλαβε η Netcompany – Intrasoft.
Η σύμβαση προβλέπει τη δημιουργία τρισδιάστατου χαρτογραφικού υπόβαθρου, μέσω του οποίου θα καταγραφεί επακριβώς το εμβαδόν των κτιρίων στις περιοχές αυτές.
«Η πληροφορία αυτή, σε συνδυασμό με δεδομένα μετρήσεων στο πεδίο, θα οδηγήσει στην ταυτοποίηση των αποτελεσμάτων με τα επίσημα καταχωρισμένα στοιχεία της βάσης δημοτικών τελών και στη βάση αυθαιρέτων του ΤΕΕ» αναφέρεται.
Πηγή: kosmoslarissa.gr