Μία παραδοσιακή συνταγή για όλο το χρόνο.

Υλικά:


1 χταπόδι(περίπου 1 κιλό) φρέσκο ή κατεψυγμένο πολύ καλά καθαρισμένο, πλυμένο και κομμένο σε μέτρια καρέ
1/2 κιλό κοφτό μακαρονάκι
2 φύλλα δάφνης
2 κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πελτές
2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
κανέλα
μπαχάρι
κύμινο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνεις το χταπόδι ολόκληρο και 2 φύλλα δάφνης και το αφήνεις να βράσεις για 1 περίπου ώρα μέχρι να μαλακώσεις
Αν στεγνώσει προσθέτεις λίγο νερό
Κρατάς στην άκρη 1 φλιτζάνι ζωμό από το χταπόδι και το αφαιρείς από τη φωτιά
Περιμένεις για λίγο και το κόβεις σε καρέ
Σε μία δεύτερη κατσαρόλα ρίχνεις ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα
Προσθέτεις το σκόρδο και όταν μαλακώσει ρίχνεις το ζωμό από το χταπόδι και 2 ποτήρια νερό
Μόλις πάρει μία βράση ρίχνεις το κοφτό μακαρονάκι ανακατεύοντας καλά για να μην κολλήσει
Διαλύεις τον πελτέ σε 1/2 φλιτζάνι νερό και το ρίχνεις στην κατσαρόλα
Ρίχνεις το χταπόδι και όλα τα μπαχαρικά και το αφήνεις να βράσει σε χαμηλή φωτιά προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί
Μόλις πιει το νερό και μείνει το ζουμί το αφαιρείς από την εστία και σερβίρεις.


Πηγή
Νεότερη Παλαιότερη