Η φουτουριστική ιδέα των φωτοβολταϊκών σε τροχιά πλησίασε ένα βήμα πιο κοντά μετά το πρώτο επιτυχές πείραμα μετάδοσης ενέργειας από το Διάστημα.
Μικρός δορυφόρος που εκτοξεύτηκε τον Ιανουάριο έστειλε ενέργεια στο έδαφος υπό τη μορφή μιας δέσμης μικροκυμάτων, ανακοίνωσε ομάδα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας.
Αν και οι ηλιακοί συλλέκτες είχαν συνολική επιφάνεια σε μέγεθος πιάτου και η ισχύς του πομπού περιοριζόταν στα 200 χιλιοστά του watt, λιγότερο από τον φακό ενός κινητού, η δέσμη ανιχνεύθηκε από δέκτη στην Καλιφόρνια.
Η ιδέα της ενέργειας από το Διάστημα δεν είναι νέα. Η NASA εξέτασε τη δυνατότητα ενός πρώτου πειράματος στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης του 1970, μέχρι που οι υπολογισμοί έδειξαν ότι το έργο θα κόστιζε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.
Με την τεχνολογία της εποχής, ένα τροχιακό σύστημα ικανό να παράγει την ενέργεια ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού θα έπρεπε να έχει έκταση αρκετά τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Εκτοτε όμως η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών έχει κάνει άλματα και το κόστος εκτόξευσης φορτίων σε τροχιά έχει μειωθεί θεαματικά χάρη σε εταιρείες όπως η SpaceX.
Η δέσμη μικροκυμάτων καταγράφηκε από έναν δέκτη στη στέγη του εργαστηρίου των ερευνητών (Ali Hajimiri)
Πρόσφατες μελέτες για λογαριασμό της Βρετανίας και της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA εκτιμούν ότι το κόστος θα ήταν συγκρίσιμο με αυτό της πυρηνικής ενέργειας, αλλά χωρίς απόβλητα και διαδηλώσεις.
Η ιδέα παραμένει φουτουριστική, αναπτύσσεται όμως δραστήρια, όχι μόνο στο Caltech που συνεχίζει τις δοκιμές αλλά και στην ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA καθώς επίσης και από εταιρείες όπως η Northrop Grumman.
Πηγή: in.gr