Ένα ανδροειδές ρομπότ, το EveR 6, ανέβηκε στο πόντιουμ του μαέστρου στη Σεούλ το βράδυ της Παρασκευής, 30 Ιουνίου 2023, για να διευθύνει μια παράσταση της εθνικής ορχήστρας της Νότιας Κορέας, σηματοδοτώντας την πρώτη τέτοια προσπάθεια στη χώρα. Το ρομπότ, που σχεδιάστηκε από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής Τεχνολογίας της Κορέας, έκανε το ντεμπούτο του στο Εθνικό Θέατρο της Κορέας, διευθύνοντας τους μουσικούς της εθνικής ορχήστρας της χώρας.

Το ρομπότ υποκλίθηκε πρώτα στο κοινό και άρχισε να κουνάει τα χέρια του για να ελέγχει το ρυθμό της ζωντανής παράστασης. «Οι κινήσεις ενός μαέστρου είναι πολύ λεπτομερείς», δήλωσε ο Choi Soo-yeoul, ο οποίος διηύθυνε την παράσταση της Παρασκευής μαζί με το ρομπότ. «Το ρομπότ μπόρεσε να παρουσιάσει τέτοιες λεπτομερείς κινήσεις πολύ καλύτερα από ό,τι είχα φανταστεί».

Αλλά η «κρίσιμη αδυναμία» του EveR 6, είπε ο Choi, είναι ότι δεν μπορεί να ακούσει. Ο Lee Young-ju, ένας ακροατής που σπουδάζει παραδοσιακή κορεατική μουσική, είπε ότι οι κινήσεις του ρομπότ, αν και άψογες στη διατήρηση του ρυθμού, δεν είχαν «ανάσα» ή την ικανότητα να κρατά την ορχήστρα έτοιμη να εμπλακεί συλλογικά και άμεσα κάτι που, όπως είπε, είναι απαραίτητο στην εκτέλεση. «Φαινόταν ότι έπρεπε να γίνει κάποια διεργασία για να μπορέσει το ρομπότ να κάνει τη δουλειά του», δήλωσε ο Lee.EveR 6 και Choi Soo-yeoul

Ο Song In-ho, 62 ετών, ένας άλλος θεατής, είπε επίσης ότι η απόδοση του EveR 6 φαινόταν να είναι σε στοιχειώδες επίπεδο. «Υποθέτω ότι θα μπορούσε να κάνει μόνο του τη διεύθυνση, όταν θα είναι εξοπλισμένο με τεχνητή νοημοσύνη για να κατανοεί και να αναλύει τη μουσική», δήλωσε ο Song. Το ανθρωποειδές ρομπότ διηύθυνε τρία από τα πέντε κομμάτια που παρουσιάστηκαν το βράδυ της Παρασκευής, συμπεριλαμβανομένου ενός που διηύθυνε από κοινού με την Choi. «Ήταν ένα ρεσιτάλ που έδειξε ότι, τα ρομπότ και οι άνθρωποι, μπορούν να συνυπάρχουν και να αλληλοσυμπληρώνονται, αντί το ένα να αντικαθιστά το άλλο», δήλωσε ο Choi μετά τη συναυλία.


Πηγή: CNN – ΕΡΤ
Νεότερη Παλαιότερη