Το μέτρο για την «Μόνιμη Μείωση Τιμής» θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 31 Μαΐου του 2024 και οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να το δηλώσουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2023.

Τα εν λόγω προϊόντα, θα φέρουν ετικέτα με ευκρινές ειδικό σήμα στο ράφι. Σε περίπτωση μη τήρησης της έγγραφης δέσμευσης το πρόστιμο θα ανέρχεται στις 50.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

Η χρήση του ειδικού σήματος, από σούπερ μάρκετ σε προϊόντα που δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «θα τιμωρείται με πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά κατάστημα και ανά κωδικό προϊόντος.

Η τροπολογία προβλέπει επίσης ότι τα σούπερ μάρκετ με κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να ανακοινώνουν στο υπουργείο Ανάπτυξης οποιαδήποτε αύξηση τιμής από προμηθευτή καταναλωτικών προϊόντων που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση ή εκείνων που παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση.

Στόχος του εν λόγω μέτρου είναι η παρακολούθηση της εξέλιξης των τιμών χονδρικής.

Στην περίπτωση μη συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, το πρόστιμο θα είναι 50.000 ευρώ για κάθε απόκρυψη στοιχείων.

Επίσης τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να ενημερώνουν για τις τιμές λιανικής οπωροκηπευτικών προϊόντων. Το υπουργείο Ανάπτυξης θα ανακοινώνει τις ενδεικτικές τιμές στους καταναλωτές, μέσω των ιστοτόπων του υπουργείου και του «e-katanalotis».

Για τους παραβάτες το πρόστιμο θα είναι 20.000 ευρώ.

Πηγή κειμένου και φωτογραφίας: rthess.gr


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; 
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Νεότερη Παλαιότερη