Aλλάζει “πρόσωπο” το taxisnet. Δηλαδή η ΑΑΔΕ προχωρεί σε “λίφτινγκ” στο TAXIS, καθώς αυτό αναβαθμίζεται και αλλάζει πίστα μαζί με τα πληροφοριακά συστήματα Taxisnet και Elenxis.Αυτό γίνεται μετά την ένταξη του έργου του ενοποιημένου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογίας στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στόχος του νέου TAXIS είναι ο επιχειρησιακός και τεχνολογικός εκσυγχρονισμός της ΑΑΔΕ, καθώς και να παρέχονται ποιοτικότερες υπηρεσίες στους φορολογούμενους, να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, αλλά και να γίνει αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη η εργασία των στελεχών της ΑΑΔΕ.

Πώς θα λειτουργεί το νέο TAXIS

Με το νέο TAXIS:

καταγράφεται πλήρως το εισοδηματικό και περιουσιακό προφίλ των πολιτών. Αυτό επιτυγχάνεται με τη δημιουργία ψηφιακού φακέλου για κάθε φορολογούμενο

αναβαθμίζονται και ενισχύονται τα ελεγκτικά εργαλεία

διευρύνονται και αξιοποιούνται στοιχεία και δεδομένα,

παρακολουθείται η φορολογική συμμόρφωση,

γίνεται καλύτερη ενημέρωση των φορολογούμενων
και επεκτείνονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Αναλυτικά, οι βασικές δράσεις του νέου Taxis σύμφωνα με το σχέδιο της διακήρυξης του έργου είναι οι εξής:

1. Ο ψηφιακός φάκελος φορολογούμενου:

Θα ψηφιοποιηθούν πλήρως οι παρεχόμενες υπηρεσίες, ηλεκτρονικές και μη και θα είναι διαθέσιμες μέσω διαφόρων μέσων ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης χωρίς τη φυσική παρουσία του φορολογούμενου. Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες θα ενημερώνονται για την πορεία της υπόθεσης σε οποιοδήποτε σημείο και εάν βρίσκονται. Η πληροφορία θα περιλαμβάνει και τον ψηφιοποιημένο φάκελο του φορολογουμένου. Υπενθυμίζεται πως αυτό σήμερα βρίσκεται σε έγχαρτη μορφή στα αρχεία των κατά τόπους Δ.Ο.Υ.

2. Η ηλεκτρονική διασύνδεση με τρίτα ηλεκτρονικά συστήματα:

Η διασύνδεση και διαλειτουργικότητα με τρίτα συστήματα θα ενισχυθεί. Δηλαδή αυτό θα γίνει με την ηλεκτρονική τιμολόγηση, ταμειακές μηχανές , ERP επιχειρήσεων, τράπεζες, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα και του εμπορίου και αλλά και να ενισχυθεί η φορολογική συμμόρφωση.

3. Πόροι: Θα αξιοποιούνται κοινά χρησιμοποιούμενοι πόροι και θα επιδιώκεται να επαναχρησιμοποιούνται τα δομικά στοιχεία των λύσεων.

4. “Once Only”: Θα επεκταθεί η αρχή “μόνον άπαξ”, σύμφωνα με την οποία πολίτες και επιχειρήσεις θα εισάγουν μόνο μια φορά τα στοιχεία τους στις συναλλαγές τους. Ο στόχος είναι η εξυπηρέτηση των φυσικών και των νομικών προσώπων, αλλά και να αναπτυχθεί περεταίρω η ανάπτυξη διαλειτουργικότητας για ολόκληρο το δημόσιο τομέα και τις επιχειρήσεις.

5. Ευέλικτες εφαρμογές: Θα λειτουργεί ένα οικοσύστημα ευέλικτης ανάπτυξης εφαρμογών το οποίο θα παρέχει άμεσες λύσεις σε επείγουσες ανάγκες που προκύπτουν, καθώς και αιτήματα διαλειτουργικότητας και γέφυρες με τρίτα συστήματα.

6. Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες: Θα αξιοποιηθούν δυνατότητες πακέτων και εργαλείων για την αυτοματοποιημένη και ταχεία επέκταση υφισταμένων και τη διάθεση νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες.

7. Προφίλ φορολογούμενου: Θα αξιοποιηθούν εργαλεία δημιουργίας προφίλ φορολογουμένων και υποθέσεων, μέθοδοι αποτίμησης κινδύνου, και ανάλυσης συμπεριφορών, εκτεταμένες διασταυρώσεις, διαδικασίες ανταλλαγής δεδομένων με τρίτους φορείς, καθώς και με άλλες χώρες για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων μη συμμόρφωσης

8. Καταργείται η χωρική αρμοδιότητα: Δηλαδή δεν θα υπάρχει η γεωγραφική διάσταση (χωρική αρμοδιότητα) και θα δίνεται ευελιξία κατά την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων

9. Νέα ελεγκτικά κέντρα: Η δημιουργία ελεγκτικών κέντρων σε γεωγραφικό-περιφερειακό επίπεδο θα υποστηριχθεί με πληροφοριακές υποδομές
enikonomia.gr
Νεότερη Παλαιότερη