Στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Μετά από πάνω από δύο χρόνια καθυστερήσεων, εξαιτίας προσφυγών των υποψήφιων αναδόχων, παίρνουν μπρος οι μηχανές για την ανάπλαση της οδού Επταπυργίου, στην περιοχή των Συκεών, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για τον περιβαλλοντικό ανασχεδιασμό της οδού Επταπυργίου, της Καρόλου Κουν, της Ρήγα Φεραίου και 50 κάθετων οδών. Είχε προηγηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του δήμου Νεάπολης – Συκεών και της αναδόχου κοινοπραξίας «Ένωση Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ-ΝΑΤΟΥΡΑ ΑΕ», σε πανηγυρικό κλίμα, αφού τελικά ξεπεράστηκαν όλα τα εμπόδια με τις αλλεπάλληλες ενστάσεις και δικαστικές προσφυγές.

Σύμφωνα με τον εργολάβο, θα δουλεύουν παράλληλα πολλά συνεργεία στα 10 χιλιόμετρα ανάπλασης, προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι εργασίες και να ολοκληρωθεί το έργο νωρίτερα από τον συμβατικό χρόνο (15 μήνες). Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Στέλιος Γκατζές, κατά τη διάρκεια των εργασιών δεν θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καθώς το έργο προβλέπει την ανάπλαση των πεζοδρομίων και των νησίδων της Επταπυργίου, τμήματος της Ρήγα Φεραίου, 50 δρόμων ήπιας κυκλοφορίας που την τέμνουν κάθετα, της οδού Καρόλου Κουν και τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εργασίες θα ξεκινήσουν με καθαιρέσεις και πεζοδρόμια από τις κάθετες οδούς και στα τέλη Δεκεμβρίου θα αρχίσει η παρέμβαση στην κεντρική οδό Επταπυργίου.«Θα υπάρχει μια όχληση στο κομμάτι όπου θα γίνονται οι εργασίες. Σε ορισμένα τμήματα οι δύο λωρίδες θα γίνονται μία», σημείωσε.

Η παρέμβαση περιλαμβάνει το οδικό δίκτυο αλλά και πάρκα και ελεύθερους χώρους μιας περιοχής 290 στρεμμάτων, καθώς και χιλιάδες νέες φυτεύσεις. Συγκεκριμένα θα ανακατασκευαστούν πέντε πάρκα της περιοχής και θα προστεθούν χώροι πρασίνου. Σύμφωνα με τη μελέτη, προγραμματίζονται φυτεύσεις 1.500 νέων μεγάλων δένδρων, 8.000 θάμνων και 1.500 καλλωπιστικών φυτών, συνολικά 11.000 φυτεύσεις.

Προβλέπεται παράλληλα η υπογείωση των εναέριων δικτύων χαμηλής και μεσαίας τάσης ηλεκτρικού ρεύματος, όπως και των κάδων κατά μήκος της Επταπυργίου και των κάθετων οδών της. Οι διαβάσεις θα είναι φωτιζόμενες, ενώ θα τοποθετηθεί υποδαπέδιος φωτισμός στον κεντρικό άξονα. Θα μπουν 15 «έξυπνες» στάσεις για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και φανάρια με συστήματα αντίστροφης μέτρησης. Επιπλέον, τοποθετείται νέος αστικός εξοπλισμός, όπως παγκάκια, καλάθια απορριμμάτων, πέργκολες, πινακίδες σήμανσης, ιστοί φωτισμού και άλλα φωτιστικά σώματα, στύλοι πινακίδων οδικής σήμανσης ή και πληροφοριών, βάσεις στάθμευσης ποδηλάτων και υπόγειοι κάδοι. Η παρέμβαση περιλαμβάνει επίσης ράμπες και πλάκες όδευσης τυφλών για την απρόσκοπτη διέλευση εμποδιζόμενων ατόμων και ατόμων με μειωμένη ή καθόλου όραση, κυκλοφοριακή οργάνωση με διαμορφώσεις κόμβων, αλλά και μέτρα για τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών.

Πηγή:Voria.gr
Νεότερη Παλαιότερη