Βρίσκεται σε αφθονία στα κουλούρια Θεσσαλονίκης, στα γλυκά μουστοκούλουρα, αλλά και σε ασιατικά πιάτα, δίνοντας μια ιδιαίτερη νότα. Το σουσάμι αποτελεί ένα διεθνές βασικό μαγειρικό προϊόν, με τα αρχαιότερα ίχνη του να χρονολογούνται το 6.000 π.Χ. στην Αίγυπτο.
Αν και ιδιαίτερα μικροσκοπικοί σπόροι, η συχνή κατανάλωσή τους προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.
Προσφέρουν ενέργεια
Στο σουσάμι περιέχονται πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που υποστηρίζουν τα υγιή επίπεδα ενέργειας. Τρεις κουταλιές της σούπας σουσάμι περιέχουν 5 γραμμάρια πρωτεΐνης καθώς και εντυπωσιακές ποσότητες βιταμινών Β θειαμίνης, νιασίνης, βιταμίνης Β6 και φυλλικού οξέος. Η πρωτεΐνη παίζει το δικό της ξεχωριστό ρόλο, καθώς βοηθά το σώμα να διατηρεί και να χτίζει υγιείς ιστούς και μύες.
Βοηθούν την πέψη και το μικροβίωμα του εντέρου
Το σουσάμι θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία του εντέρου, χάρη στην πληθώρα των φυτικών ινών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η διάρροια και η δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, οι διαλυτές φυτικές ίνες τροφοδοτούν τα υγιή βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου, βοηθώντας όχι μόνο στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος, αλλά και ολόκληρου του σώματος.
Eνισχύουν το ανοσοποιητικό
Ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Ε, αλλά και οι φυτικές ενώσεις που περιέχουν οι σπόροι του σουσαμιού συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού. Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο γνωστό για την ικανότητά του να ενισχύει την ανοσολογική απόκριση, ενώ η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, μειώνοντας τη φλεγμονή και καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν ασθένειες. Όσον αφορά τις φυτικές ενώσεις, το σουσάμι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε λιγνάνες (σεσαμόλη, σεσαμίνη και σεσαμολίνη), φυτοστερόλες και φλαβονόλες. Μια ανασκόπηση των στοιχείων που δημοσιεύθηκε στο Molecules διαπίστωσε ότι αυτές οι λιγνάνες έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και ακόμη και αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.
Υποστηρίζουν τη λειτουργία της καρδιάς
Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο σουσάμι και αναφέρθηκαν παραπάνω προστατεύουν και την καρδιά. Τα ακόρεστα λιπαρά μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, ενώ παράλληλα μειώνουν τις φλεγμονές. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν επίσης στη μείωση της χοληστερόλης, προλαμβάνοντας την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Παράλληλα, το μαγνήσιο και η βιταμίνη Ε συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αντίστοιχα και το σησαμέλαιο συγκεντρώνει παρόμοια οφέλη.
Διαφυλάσσουν τα οστά και τις αρθρώσεις
Οι σπόροι του σουσαμιού είναι πλούσιοι σε φώσφορο και μαγνήσιο, δύο μέταλλα που παίζουν ζωτικό ρόλο στο σχηματισμό των οστών. Όσον αφορά τις αρθρώσεις, μελέτες δείχνουν ότι το σουσάμι μπορεί πραγματικά να ενθαρρύνει το σχηματισμό χονδροκυττάρων. Τα χονδροκύτταρα είναι τα δομικά συστατικά του χόνδρου, του συνδετικού ιστού που προστατεύει τις αρθρώσεις, προσφέροντας θεραπευτικά οφέλη για όσους πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα.
Περιέχουν ωφέλιμα μέταλλα
Εκτός από τα προαναφερθέντα θρεπτικά συστατικά. το σουσάμι περιέχει επίσης αξιοσημείωτες ποσότητες μαγγανίου, σιδήρου, χαλκού και σεληνίου. Αυτά τα μέταλλα συμβάλλουν στο σχηματισμό ορμονών, συνδετικών ιστών, νεύρων και ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ παράλληλα αποτρέπουν τη βλάβη του DNA και υποστηρίζουν την υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς.
Πηγή: ygeiamou.gr