Ήταν το 1983 όταν η Μελίνα Μερκούρη διεκδικούσε με πάθος την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον τότε διευθυντή του Βρετανικού μουσείου σερ Ντέιβιντ Ουίλσον.

«Κλεμμένα»

40 χρόνια μετά η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα παραμένει πάγιο αίτημα για την Ελλάδα, ένα αίτημα που διατυπώνεται σε κάθε ευκαιρία.

Η διπλωματική απρέπεια του Ρίσι Σούνακ προκάλεσε στην αρχή αμηχανία, δυσαρέσκεια και έπειτα οργή.

Η δημοσιογράφος μάλιστα του ΒBC, που πήρε τη συνέντευξη από τον Έλληνα πρωθυπουργό βλέπει πολύ ταραγμένη την Downing Street.

«Η συνέντευξή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό φαίνεται να έχει ταράξει τo Νούμερο 10 (της Ντάουνινγκ Στριτ) αρκετά για να ακυρώσει τη συνάντηση του Σουνάκ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τεράστια αντίδραση, δεδομένου ότι αυτό το θέμα είναι μακροχρόνιο μεταξύ των δύο χωρών», σχολίασε η Laura Kuenssberg.

Τα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων μιλούν από μόνα τους:

Οι Time έγραψαν: «Aυτοί οι θεοί και ήρωες πρέπει να εκτεθούν στον φυσικό τους χώρο» και το Politico «Η Ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ» και «Ο Ρίσι έχασε τα λογικά του». Και η La stampa:«Έτσι εξόργισε το Λονδίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός».

«Στην κορυφή της βρετανικής κυβέρνησης, ένας ενήλικος άνδρας συμπεριφέρθηκε έτσι, που μου θύμισε ένα οκτάχρονο αγόρι που έπαιρνε την μπάλα στο σπίτι του, όταν οι υπόλοιποι αρνηθήκαμε να τον αφήσουμε να παίξει σέντερ φορ για 17ο διαδοχικό αγώνα».

«Να γυρίσουν τα Γλυπτά στην Ελλάδα»

Αγενής και ασεβής ο Σούνακ σύμφωνα με τη Βικτώρια Χισλοπ που ήταν μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη στιγμή που ενημερώθηκε για την ακύρωση του ραντεβού.

Πίσω στο 1986. Η Μελίνα Μερκούρη καλεσμένη από φοιτητές της Οξφόρδης, μιλά για την επιστροφή των Μαρμάρων. Πρόεδρος της ομάδας και υπέρμαχος της επιστροφής ο τότε φοιτητής Μπόρις Τζόνσον.

Ο πατέρας του, Στάνλει Τζόνσον, τάσσεται χωρίς περιστροφές υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων στην Ελλάδα.

Με χιούμορ παρενέβη και η Νία Βαρντάλος: «ΥΓ. Θα έρθω εγώ να τα πάρω, έχω μεγάλη τσάντα. Έχουμε κρατήσει μια θέση στο Μουσείο της Ακρόπολης».

Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει αναγκαστεί να «χορέψει» σε… ελληνικούς ρυθμούς τις τελευταίες ώρες σε μια χώρα, που μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Βασιλιάς Κάρολος εμφανίστηκε φορώντας την ελληνική σημαία…και συγκεκριμένα μία γραβάτα με την ελληνική σημαία ενθύμιο από την επίσκεψή του στην Ελλάδα.




megatv.com
Νεότερη Παλαιότερη