Μια 35χρονη δικηγόρος από την Ινδία είδε να εξαφανίζεται από τον τραπεζικό της λογαριασμό ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, αφού έλαβε τρεις αναπάντητες κλήσεις στο κινητό της τηλέφωνο.

Η άτυχη γυναίκα έπεσε θύμα της απάτης «SIM Swap scam». Σε αυτήν την περίεργη απάτη, ένας απατεώνας αποκτά πρόσβαση στη κάρτα SIM σας και τη χρησιμοποιεί για να ανοίξει τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς.
 
Η απάτη «SIM Swap scam»;

Η 35χρονη γυναίκα φέρεται να έλαβε τρεις αναπάντητες κλήσεις από έναν αριθμό, χωρίς ωστόσο να «επιστρέψει» ποτέ τις κλήσεις. Λίγο αργότερα, έλαβε γραπτά μηνύματα που την ενημέρωναν ότι ο τραπεζικός της λογαριασμός είχε χρεωθεί κάποια χρηματικά ποσά. Το ανησυχητικό είναι ότι η γυναίκα δεν είχε αποκαλύψει σε κανέναν τον «κωδικός μιας χρήσης OTP» ή προσωπικά της στοιχεία. Όμως έχασε τα χρήματα της.

Η δικηγόρος ανέφερε το περιστατικό, που συνέβη στις 18 Οκτωβρίου, στις αρχές και τις ενημέρωσε ότι είχε χάσει χιλιάδες ρουπίες. Επιβεβαίωσε επίσης ότι έλαβε τρεις κλήσεις συνολικά και όταν προσπάθησε να καλέσει τον αριθμό αυτόν χρησιμοποιώντας ένα άλλο τηλέφωνο, ενημερώθηκε ότι ο αριθμός ανήκει σε υπηρεσίες Courier.

«Είχε μοιραστεί μόνο τη διεύθυνση του σπιτιού της με τον κατηγορούμενο, νομίζοντας ότι θα λάμβανε ένα δέμα από έναν φίλο, και το έλαβε. Αργότερα, δύο μηνύματα από την εφαρμογή της για τις τραπεζικές υπηρεσίες για δύο μη εξουσιοδοτημένες αναλήψεις την ανησύχησαν. Ο 35χρονης δεν είχε κοινοποιήσει τραπεζικά στοιχεία, OTP ή κωδικό πρόσβασης. Όταν μας πλησίασε, διαπιστώσαμε ότι τα χρήματα χρεώθηκαν πολλές φορές χωρίς τη συγκατάθεσή της» ανέφερε ο ανακριτής σύμφωνα με την The Indian Express.

Ο αστυνομικός αποκάλυψε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι στο κινητό της γυναίκας βρέθηκε ασυνήθιστο ιστορικό περιήγησης και υπήρχαν στοιχεία από ιστότοπους που δεν επισκεπτόταν. Επιπλέον, λάμβανε συχνά συνδέσμους phishing. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πράγματα, ο πρωταρχικός στόχος των απατεώνων «SIM Swap» σε αυτήν την απάτη είναι να αποκτήσουν προσωπικά δεδομένα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε συνεργασία με κάποιον από ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας για να αποκτήσουν μια διπλή SIM.

Πώς να προστατευτείτε από την απάτη «SIM Swap scam»;

Το πρώτο και κυριότερο που πρέπει να κάνετε για να μην πέσετε θύματα της συγκεκριμένης απάτης, είναι να μην δημοσιεύετε ποτέ τα προσωπικά σας στοιχεία, όπως την διεύθυνση σας, στο διαδίκτυο — ανεξάρτητα από την πλατφόρμα. Επίσης πρέπει πάντα να επαληθεύετε την ταυτότητα ενός ατόμου πριν κοινοποιήσετε τέτοιες λεπτομέρειες μαζί του.

Επιπλέον, ενημερώστε αμέσως τον πάροχο τηλεπικοινωνιών σας εάν η κάρτα SIM σταματήσει να λειτουργεί —ειδικά εάν αυτό συμβεί τυχαία. Και, φυσικά, μην αποκαλύπτετε ποτέ τους «κωδικούς μιας χρήσης OTP» σε άτομα που προσποιούνται ότι είναι τραπεζικοί υπάλληλοι, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην απάτη «SIM Swap scam».

Πηγή: FoxReport.gr

Πηγή κειμένου και φωτογραφίας: enikos.gr


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; 
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Νεότερη Παλαιότερη