Η νέα μελέτη επικεντρώνεται σε περιστατικά ατόμων που είχαν λάβει αυξητική ορμόνη μεταξύ 1959 και 1985, μέσω μιας ιατρικής μεθόδου που έχει πλέον απαγορευθεί.
Τα ευρήματα υποστηρίζουν μια αμφιλεγόμενη υπόθεση, ότι οι πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη νευροεκφυλιστική νόσο Αλτσχάιμερ, μπορούν να «φυτευθούν» στον εγκέφαλο μέσω γενετικού υλικού -στην περίπτωση αυτή μέσω αυξητικής ορμόνης που είχε ληφθεί από θανόντες.
Σύμφωνα με τη νέα βρετανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Medicine», πέντε ασθενείς πιστεύεται ότι εμφάνισαν Αλτσχάιμερ πρώιμα μετά από τη χορήγηση μιας απαγορευμένης πλέον θεραπείας με αυξητική ορμόνη, την οποία έλαβαν σχεδόν 2.000 παιδιά πριν από δεκαετίες. Πρόκειται για την πρώτη απόδειξη μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, οι συγγραφείς τονίζουν ότι η έρευνα βασίζεται σε μικρό δείγμα και σχετίζεται με ιατρικές πρακτικές που δεν χρησιμοποιούνται πλέον. Επίσης, τονίζεται πως η μελέτη δεν υποδηλώνει ότι μορφές άνοιας όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι μεταδοτικές.
Ωστόσο, «θα θέλαμε να λάβουμε προφυλάξεις στο μέλλον για να μειώσουμε ακόμη και αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις», λέει ο νευρολόγος John Collinge στο University College του Λονδίνου, επικεφαλής της έρευνας. «Δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ μπορεί να μεταδοθεί μέσω καθημερινών δραστηριοτήτων ή στο πλαίσιο συνήθους ιατρικής περίθαλψης. Ωστόσο, η αναγνώριση της μετάδοσης της παθολογίας του αμυλοειδούς βήτα σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις θα πρέπει να μας οδηγήσει στην επανεξέταση των μέτρων για την πρόληψη της τυχαίας μετάδοσης μέσω άλλων ιατρικών ή χειρουργικών διαδικασιών, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιες περιπτώσεις στο μέλλον» τόνισε ο ερευνητής.
Η εν λόγω πρακτική απαγορεύτηκε το 1985, αφού προέκυψε ότι ορισμένες ορμόνες που χρησιμοποίηθηκαν ήταν μολυσμένες με πρωτεΐνες που προκαλούν τη νόσο Creutzfeldt-Jakob (CJD) – μια σπάνια και θανατηφόρα πάθηση που προσβάλλει τον εγκέφαλο – σε ορισμένα άτομα.
(Πηγή: Nature.com)
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους, ουδεμία ευθύνη φέρει το SalonikaPlus.gr, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.