Την Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα

Η σχέση θρύλου και πραγματικότητας, θα τεθεί στο επίκεντρο συζήτησης, ανάλυσης και ανταλλαγής απόψεων, μεταξύ των μελών της ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ευόσμου, με αφορμή το βιβλίο με τίτλο «ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΚΑΜΑΡΕΣ» του KADARE ISMAIL, η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή 12.1.2024 στις 7.μμ στον φιλόξενο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ευόσμου Μ. Αλεξάνδρου 57.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

… Ένας επιληπτικός, που οι σπασμοί του ερμηνεύονται σαν μήνυμα από το Θεό, πλανόδιοι ραψωδοί, που τραγουδάνε παράξενες μπαλάντες, κάποιοι απεσταλμένοι μιας ξένης δύναμης, που πληρώνουν έναν εύπιστο και αργυρώνυτο πρίγκιπα, καραβάνια με άσφαλτο -εμπόρευμα του δαίμονα- που διασχίζουν τη χώρα, ένα χέρι κακοποιό, που καταστρέφει τη νύχτα ό,τι έχει χτιστεί τη μέρα, ένας χτισμένος: αυτά είναι τα δυσοίωνα γεγονότα, που στα 1377 πλαισιώνουν Ουγιάν, στη νότια Αλβανία, όπως τα αφηγείται με τη μορφή χρονικού ο μοναχός Γκιον.

… Ακόμα μια φορά,

στο “Γεφύρι με τις Τρεις Καμάρες”, ο Ισμαήλ Κανταρέ αναλύει τη σχέση θρύλου – πραγματικότητας: αποδεικνύει πώς ο θρύλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς “δόλιους” – εδώ για να αποκρυφθεί ένα έγκλημα. Αλλά σ’ αυτόν τον δεξιοτέχνη της αλληγορίας και της μεταφοράς, όλα ξετυλίγονται για να καταγράψουν μια ευρύτερη πραγματικότητα και τα ολέθρια γεγονότα του γεφυριού δεν είναι τίποτε άλλο από το προανάκρουσμα ή τη δοκιμαστική άσκηση μιας ακόμα φοβερότερης μάστιγας: της κατάληψης της Αλβανίας από την οθωμανική αυτοκρατορία, απαρχή μιας τυραννίας που θα διαρκούσε πολλούς αιώνες.

Πηγή κειμένου και φωτογραφίας:ditika.gr

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; 
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους, ουδεμία ευθύνη φέρει το SalonikaPlus.gr, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
Νεότερη Παλαιότερη