Δεν έχει τέλος η ανοδική «τροχιά» της τιμής του ελαιόλαδου, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να το αγοράζουν για «χρυσάφι». Το 2019, το ελαιόλαδο κόστιζε μόλις 4,90 ευρώ το λίτρο, ενώ, εφέτος η τιμή φθάνει σχεδόν τα 14,50 ευρώ. Παράλληλα, η ανατίμηση ανέρχεται σχεδόν σε 60% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ALPHA.

Χαλκιδική: Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ελαιοπαραγωγοί – «Τεράστια απώλεια προϊόντος και εισοδήματος»
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ελαιοακαλλιεργητές της Χαλκιδικής. Η «σαρωτική» ακαρπία των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή, καθώς κάνουν λόγο για «τεράστια απώλεια προϊόντος και εισοδήματος», μιλώντας στο OPEN.

Η πράσινη ελιά Χαλκιδικής αποτελεί ένα από οκτώ κορυφαία εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει πλήγμα στην παραγωγή. «Από το 2021 έως τώρα, έχουμε υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά, λόγω των καιρικών συνθηκών», αναφέρουν παραγωγοί.

Τον τελευταίο χρόνο, η μείωση της παραγωγής «άγγιξε» το 90%. Συγκεκριμένα, το 2022, η παραγωγή είχε φθάσει τους 150.000 τόνους, ενώ το 2023, ανήλθε μονάχα στους 22.000 τόνους.

Αναμένεται νέα «εκτόξευση» στην τιμή του ελαιολάδου
Δεν έχει τέλος η ανοδική «τροχιά» της τιμής του ελαιόλαδου, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να το αγοράζουν για «χρυσάφι». Τον Αύγουστο του 2023 το ελαιόλαδο κόστιζε 8,10 ευρώ το λίτρο, όμως επτά μήνες μετά η τιμή του εκτοξεύθηκε έως και 15,06 ευρώ το λίτρο, ενώ η δίλιτρη συσκευασία φθάνει τα 27 ευρώ.

Ακόμα και το ελαιόλαδο ιδιωτικής ετικέτας κοστίζει σχεδόν 10 ευρώ το λίτρο. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση των τιμών θα αργήσει. «Η επάρκεια προϊόντος θα φέρει αποκλιμάκωση των τιμών και αυτή θα υπάρξει, αν υπάρξει, στην επόμενη ελαιοκομική περίοδο.

Μέχρι τότε, οι τιμές θα είναι σε υψηλά επίπεδα», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), Μανώλης Γιάννουλης. Τα αποθέματα μειώνονται και στην Ευρώπη με τη χώρα μας να εξάγει μεγαλύτερες ποσότητες σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία.

πηγή:newsbomb.gr

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; 
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους, ουδεμία ευθύνη φέρει το SalonikaPlus.gr, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

Νεότερη Παλαιότερη