Οι στρογγυλές πράσινες μπαλίτσες που λίγο μοιάζουν με μπρόκολα και λίγο με λάχανο, είναι ό,τι πρέπει για σήμερα!
Υλικά
1,5 κιλά λαχανάκια Βρυξελλών φρέσκα, σοταρισμένα
1 κιλό κάστανα βρασμένα, ελαφρά σοταρισμένα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο για το σοτάρισμα
Αλάτι
πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι γαλέτα (για την επικάλυψη)
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό (για την επικάλυψη)
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο (για την επικάλυψη)
Λίγο πιπέρι (για την επικάλυψη)
Εκτέλεση
Καθαρίζετε τα λαχανάκια από τα εξωτερικά χαλασμένα φύλλα και κόβετε την ρίζα τους για να είναι καθαρή. Τα βράζετε σε αλατισμένο νερό. Τα σουρώνετε καλά και τα σοτάρετε σε 1 κουτ. σούπας βούτυρο και 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Χαράζετε τα κάστανα και τα βράζετε σε νερό με λίγο αλάτι. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα καθαρίζετε. Τα σοτάρετε στο υπόλοιπο βούτυρο και ελαιόλαδο (1+1 κουτ.σούπας). Αναμειγνύετε τη γαλέτα με τον μαϊντανό και πασπαλίζετε ένα σκεύος για ψήσιμο στον φούρνο και για σερβίρισμα στο τραπέζι. Αναμειγνύετε τα λαχανάκια με τα κάστανα σε ένα μπολ και τα μεταφέρετε μέσα στο σκεύος. Κόβετε μερικά κάστανα σε μικρά κομματάκια και ρίχνετε 1 κουτ. σούπας βούτυρο για να γίνουν ένας πολτός περίπου όσο μισό φλιτζάνι. Μοιράζετε τον πολτό ανάμεσα στα λαχανάκια και τα κάστανα για να γίνουν σώμα με το ψήσιμο. Αναμειγνύετε τα υλικά της επικάλυψης. Στρώνετε το μίγμα πάνω στο oγκρατέν και το καλύπτετε. Το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC κάτω από το γκριλ για 20 λεπτά, περίπου, ή μέχρι να κάνει μια χρυσαφένια κρούστα. Το σερβίρετε ζεστό σαν συνοδευτικό για γαλοπούλα ή άλλο πουλερικό αλλά και για ένα ψητό κρέας.
Πηγή
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους, ουδεμία ευθύνη φέρει το SalonikaPlus.gr, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.