Αμερικανικές εκθέσεις αναφέρουν ότι η Σομαλία μπορεί να διαθέτει τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου
Η Τουρκία υπέγραψε διακυβερνητική συμφωνία και Μνημόνιο Κατανόησης με τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Σομαλίας Abdirizak Omar Mohamed για την συνεργασία στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στα χερσαία και υπεράκτια τμήματα της Σομαλίας.
Όπως αναφέρει ανταπόκριση του ethnos.gr, o Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε ότι «με αυτή τη συμφωνία, θα πραγματοποιήσουμε κοινές δραστηριότητες για να φέρουμε τους πόρους της Σομαλίας στον σομαλικό λαό. Στοχεύουμε να ενισχύσουμε την παρουσία της Τουρκίας στο Κέρας της Αφρικής με νέες συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας».
Η συμφωνία στοχεύει στα αποθέματα υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σομαλίας, η οποία δεν έχει αναπτυχθεί έπειτα από την κατάρρευση της σομαλικής κυβέρνησης στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Περιλαμβάνει επίσης την εξόρυξη σε χερσαίες περιοχές.
Αμερικανικές εκθέσεις αναφέρουν ότι η Σομαλία μπορεί να διαθέτει τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά απαιτούνται επενδύσεις που μπορεί να διαρκέσουν τρία έως πέντε χρόνια.
Οι δυσκολίες της Τουρκίας
Η συμφωνία Τουρκίας-Σομαλίας θα απαιτούσε εκτεταμένες προσπάθειες από την τουρκική πλευρά για τη γεώτρηση και την ανάπτυξη των πόρων, σύμφωνα με Τούρκο εμπειρογνώμονα σε θέματα ενέργειας προς το ΜΕΕ.
«Η Τουρκία υπέγραψε μια παρόμοια συμφωνία χερσαίας και υπεράκτιας εξερεύνησης με τη Λιβύη το 2022, αλλά η πρόοδος είναι ανύπαρκτη», δήλωσε ο ανώνυμος εμπειρογνώμονας.
«Τα ερευνητικά και γεωτρύπανα της Τουρκίας προορίζονται σε μεγάλο βαθμό για τα μπλοκ της Μαύρης Θάλασσας, αλλά η Άγκυρα θα μπορούσε να αναπτύξει το τουρκικό γεωτρύπανο Abdulhamit στη Σομαλία, αν το επιθυμεί», εκτίμησε.
Ο εμπειρογνώμονας εκτίμησε ότι η Τουρκία θα πρέπει να δαπανήσει έως και μισό δισεκατομμύριο δολάρια για να ολοκληρώσει μια επιχείρηση εξερεύνησης και επιτυχούς γεώτρησης στα ύδατα της Σομαλίας και η περαιτέρω ανάπτυξη του φυσικού αερίου ή του πετρελαίου θα κοστίσει τουλάχιστον μερικά δισεκατομμύρια δολάρια.
Είναι πλέον σαφές ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναζητήσει ιδιωτικές ή δημόσιες συμπράξεις για τη χρηματοδότηση των έργων.
Πηγή κειμένου και φωτογραφίας: tinealarissa.gr
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους, ουδεμία ευθύνη φέρει το SalonikaPlus.gr, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.