Η Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας βρίσκεται σε διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης μιας στάσης θαλάσσιας συγκοινωνίας στο Καλοχώρι

Μια νέα αυθεντική εμπειρία σχεδιάζει να δημιουργήσει στα δυτικά της πόλης η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανάμεσα στον Θερμαϊκό Κόλπο, το κέντρο της πόλης, το Καλοχώρι και το Δέλτα του Αξιού. Στο σημείο αυτό, που αποκαταστάθηκε περιβαλλοντικά με παρεμβάσεις στην περιοχή των πρώην βυρσοδεψείων και στις εκβολές του ρέματος του Δενδροποτάμου, θα μπορεί ο επισκέπτης να φτάσει μέσα σε επτά λεπτά με το καραβάκι από την Πλατεία Ελευθερίας. Για τον σκοπό αυτό, η Περιφέρεια βρίσκεται σε διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης μιας στάσης θαλάσσιας συγκοινωνίας στο Καλοχώρι ενώ υπάρχει ώριμη μελέτη και δρομολογείται η ένταξη της στάσης σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Πολύ κοντά από το σημείο αυτό, στην αποκατεστημένη περιοχή των 500 στρεμμάτων θα γίνει ένα καινούριο περιβαλλοντικό πάρκο με αθλοπαιδιές, σημεία πληροφόρησης επισκεπτών και οικίσκους για παρατήρηση πουλιών. Ο κόκκινος δρόμος στο Καλοχώρι για τους περιπατητές και τους ποδηλάτες σχεδιάζεται να επεκταθεί και προς τα ανατολικά (προς το περιβαλλοντικό πάρκο) και προς τα δυτικά, (στο μοναδικό στη βόρεια Ελλάδα νοσοκομείο άγριων ζώων που λειτουργεί η Δράση για την Άγρια Ζωή και βρίσκεται εντός του Γαλλικού ποταμού). Για εκείνους, άλλωστε, που προτιμούν τις μεγαλύτερες διαδρομές προτείνεται ο λευκός δρόμος, μια διαδρομή που υπάρχει ήδη και οδηγεί στις καλύβες των μυδοκαλλιεργητών στο Δέλτα του Αξιού.

Τον σχεδιασμό για τη δημιουργία της παραπάνω συνολικής εμπειρίας παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας, κατά τη διάρκεια της 3ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Κεντρική Μακεδονία 2021 – 2027. Ο ίδιος μίλησε ακόμη για το πρόγραμμα της εξυγίανσης και της αποκατάστασης του υπεδάφους και του υπόγειου νερού στην ευρύτερη περιοχή των δήμων Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα, και υπογράμμισε ότι οι παρεμβάσεις στην περιοχή έχουν στόχο να καταστεί ήπια επισκέψιμη και να ενοποιηθεί με τον ιστό της πόλης.

Νέες προσκλήσεις για το ΕΣΠΑ ύψους 293 εκ. ευρώ μέσα στο καλοκαίρι

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσιάζοντας το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα ύψους 1,44 δισ. ευρώ, που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή παρέμβαση που έχει γίνει ποτέ στην περιοχή. Σχολίασε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα 2014-2020 έκλεισε με υπερδέσμευση του προϋπολογισμού στο 105% και γνωστοποίησε ότι το νέο ΕΣΠΑ, σε μόλις δύο χρόνια από την έγκρισή του παρουσιάζει αξιοσημείωτη πρόοδο.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι ήδη εκδόθηκαν προσκλήσεις για έργα και δράσεις ύψους 927 εκατ. ευρώ, έγιναν προσκλήσεις για το 64,3% του νέου ΕΣΠΑ, εντάχθηκαν ήδη δράσεις και έργα ύψους 536 εκ ευρώ που αντιστοιχούν στο 37,2 % του νέου ΕΣΠΑ ενώ και οι συμβάσεις είναι ήδη στα 418 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ένα τρίτο του προγράμματος έχει συμβασιοποιηθεί. Υπογράμμισε ακόμη ότι τα 500 εκατ. αφορούν σε νέες δράσεις και έργα και προανήγγειλε ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα έχουν εκδοθεί νέες προσκλήσεις για έργα και δράσεις ύψους 293 εκ ευρώ, ξεπερνώντας το 1,22 δισ. ευρώ. «Το 85% του προϋπολογισμού του νέου ΕΣΠΑ θα έχει δρομολογηθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου, λίγους μήνες μετά την έναρξή του, με στόχο οι πληρωμές των έργων να ξεπερνούν τα 250 ως το τέλος του 2024» πρόσθεσε.

Με αφορμή, δε, τις ευρωεκλογές ο Περιφερειάρχης ανέφερε: «από την υψηλή αποχή φάνηκε ότι έχουμε αποτύχει στο να δείξουμε στους πολίτες πόσο πραγματικά κοντά είναι η Ευρώπη σε όλους μας. Και δεν είναι ευθύνη των πολιτών. Οι πολίτες αισθάνονται ότι η ΕΕ είναι κάτι μακρινό, που ενδεχομένως δεν αγγίζει την καθημερινότητά τους». Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι «η Ευρώπη είναι παντού και σημείωσε ότι χωρίς την ΕΕ και τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν θα κατασκευαζόταν σχεδόν τίποτε στην Ελλάδα, σε επίπεδο έργων και υποδομών αλλά και σε επίπεδο δράσεων».

Παρεμβάσεις από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στη συνεδρίαση ο επικεφαλής της μονάδας Ελλάδας – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάρστεν Ράσμουσεν (Carsten Rasmussen), συνεχάρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τα εξαιρετικά αποτελέσματα που πέτυχε στη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ η διευθύντρια Απασχόλησης και Κοινωνικής Διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μπάρμπαρα Κάουφμαν (Barbara Kauffman), υπογράμμισε ότι οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων στην Κεντρική Μακεδονία.

Τα έργα στρατηγικής σημασίας στο νέο ΕΣΠΑ

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Αγγελική Ωραιοπούλου αναφέρθηκε στην πρόοδο υλοποίησης του προγράμματος και τα έργα στρατηγικής σημασίας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα επενδυτικά σχέδια καινοτομίας, μια βιοκλιματική αναβάθμιση στην περιοχή Κηφισιάς – Βότση και η μεγάλη παρέμβαση του μητροπολιτικού πάρκου Παύλου Μελά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή κειμένου και φωτογραφίας:ditika.gr

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; 
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους, ουδεμία ευθύνη φέρει το SalonikaPlus.gr, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
Νεότερη Παλαιότερη