Το κυπριακό κράτος παρέχει επιδότηση για το ψάρεμα του λαγοκέφαλου ύψους 4,47 ευρώ ανά κιλό λαγοκέφαλων που πιάνεται και απομακρύνεται από τα ύδατα, με τον όρο ότι οι λαγοκέφαλοι θα παραδίδονται με συγκεκριμένο σύστημα στις αρχές.

Πιο συγκεκριμένα, το κράτος καλεί τους ψαράδες να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα, φτιάχνοντας ομάδες – οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως υπάρχουν περίπου 7 με 8 ομάδες – όπως είναι οι ομάδες παραγωγών.

Έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση φτιάχνουν μια ομάδα που είναι υπεύθυνη να μαζεύει τους λαγοκέφαλους και να τους συγκεντρώνει και όταν μαζευτούν αρκετά ψάρια, τα παραδίδει στον κλίβανο για να καταστραφούν.

Έτσι μπορεί να προκύπτει ένα καλό μεροκάματο για τους ψαράδες που ψαρεύουν τους λαγοκέφαλους, μειώνοντας τους πληθυσμούς των τοξικών αυτών λεσεψιανών μεταναστών.



Η κατάσταση στη Κύπρο είναι εξαιρετικά ανησυχητική όπως και στην Ελλάδα, καθώς οι λαγοκέφαλοι έχουν προκαλέσει σημαντική ζημιά στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Στα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές οι λαγοκέφαλοι έχουν ήδη εξαφανίσει πολλά από τα ντόπια είδη ψαριών, υπονομεύοντας την τοπική αλιεία και τη βιοποικιλότητα. Η επιθετική φύση των λαγοκέφαλων και η ταχεία εξάπλωσή τους αποτελούν απειλή για την ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων αλλά και τον τουρισμό.

Η αρχική ανακοίνωση του Υπ. Γεωργίας της Κύπρου για το πρόγραμμα

Σε πορεία υλοποίησης τίθεται στις 03 Ιουνίου 2024, το Σχέδιο Χορηγιών για τον περιορισμό εξάπλωσης του Λαγοκέφαλου στα παράκτια ύδατα της Κύπρου.

Σκοπός του Σχεδίου, είναι ο μετριασμός του είδους «λαγοκέφαλος» (Lagocephalus sceleratus) στην παράκτια ζώνη της Κύπρου από συλλογικές ομάδες αλιέων και αφορά στην άσκηση έντονης στοχευμένης αλιευτικής πίεσης στον πληθυσμό του είδους από τον παράκτιο επαγγελματικό στόλο της Κύπρου.

Από το συνολικό ποσό, το 70% καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ) και το υπόλοιπο 30% από την Κυπριακή Δημοκρατία. Το ποσοστό χρηματοδότησης στους Δικαιούχους ανέρχεται σε 100% (δημόσια δαπάνη).

Δικαιούχοι του Σχεδίου είναι «συλλογικές ομάδες» αλιέων:

α) κάτοχοι άδειας αλιείας κατηγορίας Α ή Β, των οποίων τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη τους είναι εγγεγραμμένα στο Κυπριακό Μητρώο Αλιευτικών Σκαφών (ΜΑΣ) και μέλη ενός από τους αναγνωρισμένους, από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Ψαράδων Παράκτιας Αλιείας, τοπικούς συνδέσμους αλιέων και

β) κάτοχοι πολυδύναμης άδειας αλιείας, των οποίων τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη τους είναι εγγεγραμμένα στο Κυπριακό Μητρώο Αλιευτικών Σκαφών (ΜΑΣ) και είναι μέλη της Συντεχνίας Αλιεών Πολυδύναμων Σκαφών.

Η αμοιβή των Δικαιούχων που θα ενταχθούν στο Σχέδιο θα είναι ανάλογη με το ολικό βάρος των λαγοκέφαλων που θα αλιεύσουν και θα καταστρέψουν. Η αντιστάθμιση που θα δίνεται ανέρχεται στα 4,73 ευρώ/κιλό.

O διαθέσιμος προϋπολογισμός για το εν λόγω Σχέδιο ανέρχεται στα €595.000.

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά από την Δευτέρα 03 Ιουνίου 2024 μέχρι την Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2024.

Για περισσότερες πληφορορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΠΘΑΥ www.moa.gov.cy/emfaf.

Με πληροφορίες από boatfishing.gr


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; 
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους, ουδεμία ευθύνη φέρει το SalonikaPlus.gr, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
Νεότερη Παλαιότερη