Ένα από τα φημισμένα πιάτα του νησιού!

Υλικά


1 κιλό κιμά ανάμεικτο (μισό μοσχαρίσιο, μισό χοιρινό)
½ ποτήρι ρύζι καρολίνα
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 κ.σ. φυτικό βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι
½-1 κιλό αμπελόφυλλα (αναλόγως το μέγεθός τους) φρέσκα ή άλμη
Ελαιόλαδο ή βούτυρο για την κατσαρόλα

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε καλά σε μια λεκάνη τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τον πελτέ, το φυτικό βούτυρο, αλάτι και πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε το μείγμα για 30 λεπτά στο ψυγείο να σφίξει.

Αν χρησιμοποιήσουμε αμπελόφυλλα σε άλμη τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε σε καυτό νερό. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα, απλά τα ζεματίζουμε, να αλλάξουν χρώμα. Στη συνέχεια τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν και να κρυώσουν.

Ανάλογα από το μέγεθος που έχουν τα αμπελόφυλλα, τα κόβουμε στα δύο ή τα τέσσερα. Σχηματίζουμε με το κάθε κομμάτι αρχικά ένα χωνί, βάζουμε μέσα λίγη γέμιση και στη συνέχεια τυλίγουμε σε πολύ μικρό ντολμαδάκι. Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.

Αραδιάζουμε τα ντολμαδάκια σε μια κατσαρόλα στρωμένη με αμπελόφυλλα, στριμωχτά το ένα στο άλλο και σε στρώσεις. Στο τέλος, τοποθετούμε ένα πιάτο ανάποδα, να τα συγκρατεί στη θέση τους κατά το μαγείρεμα, και τα καλύπτουμε με νερό.

Προσθέτουμε λάδι ή βούτυρο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά. Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια-μπουκίτσες με μπόλικο λεμόνι.
Πηγή


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; 
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους, ουδεμία ευθύνη φέρει το SalonikaPlus.gr, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
Νεότερη Παλαιότερη