Η Ελλάδα έχει μια αρνητική πρωτιά: διαθέτει τα περισσότερα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά ανάμεσα σε 200 χώρες παγκοσμίως. Η παχυσαρκία σήμερα θεωρείται χρόνιο σοβαρό νόσημα και αποτελεί μάστιγα για τη χώρα μας, καθώς προκαλεί δεκάδες άλλες ασθένειες που απορροφούν μεγάλα χρηματικά ποσά για τη θεραπεία τους. Παράλληλα, η παχυσαρκία είναι πολύ εύκολο να καταπολεμηθεί, εφόσον ακολουθηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες διατροφής και άσκησης.

Όταν, λοιπόν, έχουμε ένα παιδί με περισσότερα κιλά από το κανονικό για την ηλικία του, μπορούμε να επέμβουμε με τους εξής τρόπους:

Διατροφή: Η διατροφή όλης της οικογένειας πρέπει να αλλάξει και να αποκτήσει ποιότητα. Λέμε “όχι” στη ζάχαρη, τα κορεσμένα λίπη, τα τηγανητά, και “ναι” στο ελαιόλαδο, το μέλι, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Συγκεκριμένο ωράριο γευμάτων: Φροντίζουμε να έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα γευμάτων, τα οποία να είναι πλήρη, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του σώματος και να αποφεύγεται το αίσθημα της πείνας.

Ενυδάτωση: Εκπαιδεύουμε τα παιδιά να πίνουν πολύ νερό για να ξεδιψούν και τα μαθαίνουμε να το κάνουν αρκετές φορές τη μέρα, ακόμη και χωρίς να διψούν. Συχνά, λόγω του παιχνιδιού ή του διαβάσματος, ξεχνιούνται.

Πρωινό και δεκατιανό: Δίνουμε αξία στο πρώτο πρωινό γεύμα και στο δεκατιανό, τα οποία προσφέρουν ενέργεια για τις σχολικές ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα “καίγονται” μέσα από τις δραστηριότητες.

Οικογενειακά γεύματα: Τρώμε όλοι μαζί στο τραπέζι και αποφεύγουμε να τρώμε μπροστά στην τηλεόραση.

Αερόβια άσκηση: Βάζουμε στο καθημερινό πρόγραμμα τουλάχιστον μία ώρα αερόβιας άσκησης, όπως τρέξιμο, περπάτημα, ποδόσφαιρο κ.ά.

Μείωση οθονών: Μειώνουμε στο ελάχιστο τη χρήση κινητών τηλεφώνων και γενικά την ενασχόληση με οθόνες, καθώς η καθιστική ζωή αυξάνει το βάρος.

Για την επιτυχία της καταπολέμησης της παχυσαρκίας δεν αρκούν μόνο οι διατροφικές οδηγίες. Το πρόβλημα είναι σύνθετο και απαιτείται η παρακολούθηση από παιδίατρο, ενδοκρινολόγο και αρκετές φορές και ψυχολόγο. Επίσης μην ξεχνάτε πως το (καλό) παράδειγμα το δίνουν οι γονείς, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.


Πηγή κειμένου και φωτογραφίας: tlife.gr




Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους, ουδεμία ευθύνη φέρει το SalonikaPlus.gr, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
Νεότερη Παλαιότερη