Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στο Τεμένος Χαμζά Μπέη, γνωστό ως «Αλκαζάρ» στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να παραδοθεί έτοιμο μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο του 2026. Η αναστήλωση του πληγωμένου μνημείου της Θεσσαλονίκης αφορά στην αποκατάσταση από τη φθορά του χρόνου και από τις διαδοχικές αλλαγές στη χρήση του και φυσικά από τον σεισμό του 1978.

Οι εργασίες που γίνονται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης είναι απαιτητικές καθώς η μορφολογία του μνημείου έχει υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις λόγω των πολλών επεμβάσεων σε διάφορες ιστορικές περιόδους και υλοποιείται με χρηματοδότηση περίπου 11.000.000 € από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.



Το Οθωμανικό μνημείο θα παραδοθεί πλήρως αποκαταστημένο, με τα αρχιτεκτονικά γλυπτά, τον διάκοσμο του αίθριου και όλα τα σωζώμενα ιστορικά στοιχεία μετα το τέλος των εργασιών.

Το Τέμενος που από τζαμί έγινε κινηματογράφος και εγκαταλείφθηκε

Το εμβληματικό μνημείο του 15ου αιώνα που βρίσκεται στην βόρεια είσοδο του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό εκτείνεται σε συνολική έκταση 1150 τ.μ. και είναι το μοναδικό στα Βαλκάνια που διαθέτει αίθριο όπως εκείνα της Αδριανούπολης και της Κωνσταντινούπολης.






Το Χαμζά Μπέη είναι το παλαιότερο ισλαμικό Τέμενος στη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου. Η ανέγερση του αποφασίστηκε και χρηματοδοτήθηκε από την κόρη του στρατιωτικού διοικητή Χαμζά Μπέη στη μνήμη του.

Στη συνέχεια με διαταγή του σουλτάνου Σελίμ Β’, στο κτίριο προστέθηκαν, κίονες από άλλες εκκλησίες και μονές, ανάμεσά τους και από τη Ροτόντα. Λειτουργούσε ως τζαμί μέχρι το 1923 για να μετατραπεί μέχρι και σε αγορά. Μια από τις πιο γνωστές του χρήσεις ήταν η μετατροπή της περίστυλης αυλής του σε κινηματογράφο από το 1932 με το όνομα Αλκαζάρ, ένα όνομα που επικράτησε μέχρι σήμερα στη μνήμη όλων.



Το Τέμενος προστατεύεται ως ιστορικό και αρχαιολογικό μνημείο, από το 1926.

Πηγή κειμένου και φωτογραφίας: rthess.gr




Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους, ουδεμία ευθύνη φέρει το SalonikaPlus.gr, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
Νεότερη Παλαιότερη