Πρωτοποριακό πρόγραμμα θεραπείας μέσω ζώων εφαρμόζει το Ψυχιατρικό Τμήμα του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424. Πρόκειται για το μοναδικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη που εφαρμόζει εδώ και ένα χρόνο αυτό το πρόγραμμα σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα Therapy Dogs.


Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ομάδες αποτελούμενες κατά μέσο όρο από 20 ασθενείς, δύο συνοδούς με δύο ή τρεις σκύλους θεραπείας και δύο ειδικούς ψυχικής υγείας από το προσωπικό του Τμήματος. Πραγματοποιήθηκαν ανά 15 μέρες επτά συνολικά συνεδρίες και τα συμπεράσματα, τα οποία παρουσιάζονται στο 27ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων, έδειξαν ότι δημιούργησε ένα κλίμα ηρεμίας και κινητοποίησε τους ασθενείς να εκδηλωθούν, να μιλήσουν περισσότερο και να εκφραστούν.

"Υπήρχε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και κυρίως από τους ασθενείς οι οποίοι είχαν δικά τους ζώα συντροφιάς. Βέβαια υπήρχαν και κάποιοι που είχαν μία διστακτικότητα γιατί όλοι δεν είναι φιλόζωοι και δεν έχουν την άνεση με τα ζώα
. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι, όταν συζητήσαμε με τους ασθενείς για το πώς ήταν αυτή την εμπειρία, εξέφρασαν ενθουσιασμό" ανάφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός αρχίατρος / ψυχίατρος και διευθυντής του Ψυχιατρικού Τμήματος Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαίδευσης, Πέτρος Φωτιάδης. Η ιδέα γι΄ αυτό το πρόγραμμα, όπως σημειώνει ο κ Φωτιάδης, προήλθε από την βιβλιογραφική ενημέρωση για τις εναλλακτικές θεραπείες. "Στο κέντρο μας προσπαθούμε να έχουμε και αυτή τη διάσταση περισσότερων θεραπειών για να υποστηρίξουμε τους ασθενείς μας. Είδαμε ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν το θέμα της ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών γενικότερα με τα ζώα, όπως είναι η ομάδα Τherapy Dogs στη Θεσσαλονίκη με την οποία συνεργαστήκαμε. Και αφού υπήρξε μία μικρής διάρκειας εκπαίδευσης ήρθαν οι ειδικοί εκπαιδευτές σκύλων μαζί με τα ζώα και το το ειδικό προσωπικό του Τμήματος μέσα σε ειδικές ομάδες χρόνιων ασθενών", πρόσθεσε ο κ. Φωτιάδης.

Το πρόγραμμα θεραπείας μέσω ζώων το οποίο εφαρμόζεται στο 424 παρουσίασε κατά τη διάρκεια του 27ου Ιατρικού Συνεδρίου Ενόπλων Δυνάμεων η υπολοχαγός ψυχολόγος στην Ψυχιατρική Κλινική του 424, Ελένη Τσαλκιτζή.

"Η θεραπεία μέσω ζώων είναι μία καινοτόμα μέθοδος που χρησιμοποιείται πάρα πολύ στο εξωτερικό συνήθως σε άτομα με συναισθηματικές αλλά και κινητικές διαταραχές, σε άτομα με κινητικές αναπηρίες, με εγκεφαλική παράλυση και σε παιδιά με αυτισμό. Είναι μία στοχοκατευθυνόμενη παρέμβαση που έχει ως στόχο να βελτιώσει την ανθρώπινη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική λειτουργία. Εμείς ξεκινήσαμε το πρόγραμμα πέρσι στο Ψυχιατρικό Τμήμα Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης του 424 σε συνεργασία με την ομάδα τη Therapy Dogs. Οι ασθενείς στους οποίους απευθύνεται το πρόγραμμα δεν είναι μόνο στρατιωτικοί και μέλη των οικογενειών τους, αλλά και πολίτες με διάφορες ιδιότητες", ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσαλκιτζή.

Παράλληλα, επισήμανε, ότι το 424 είναι το μοναδικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη που εφαρμόζει αυτό το πρόγραμμα. "Ο σκοπός μας είναι να γίνουμε αυτοδύναμοι δηλαδή να επιλέξουμε στρατιωτικούς κτηνιάτρους ώστε να εκπαιδεύσουν κάποια ζώα του στρατού ώστε να γίνουν ζώα θεραπείας" πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στα οφέλη της θεραπείας μέσω ζώων η κ.Τσαλκιτζή είπε: "Αυτό που έχει αποδειχθεί και από έρευνες και από τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες είναι ότι μειώνει τα επίπεδα νορεπινεφρίνης και επινεφρίνης που είναι οι ορμόνες του άγχους, μειώνει την πνευμονική αρτηριακή πίεση, αυξάνει την κινητικότητα, τη θέληση για ζωή σε καταθλιπτικούς ασθενείς τη διάθεση, μειώνει το αίσθημα μοναξιάς και γενικότερα συμβάλλει στην επικοινωνία και σε κοινωνικές δεξιότητες. Χρησιμοποιείται συμπληρωματικά στην κλασική ψυχοθεραπεία. Δηλαδή δεν μπορεί ένας καταθλιπτικός ασθενής, ή ασθενής με σχιζοφρένεια μόνο με τη θεραπεία μέσω ζώων να δει διαφορά. Η θεραπεία μέσω ζώων όταν γίνεται συμπληρωματικά με τις ατομικές συνεδρίες που θα κάνει ο ασθενής με το ψυχοθεραπευτή του έχει καλά αποτελέσματα".

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νεότερη Παλαιότερη