Παραβατικές συμπεριφορές με κλοπές κατά προσωπικού και ασθενών από χρήστες ναρκωτικών καταγράφονται καθημερινά στο ΑΧΕΠΑ, καθώς «άστεγοι» που μένουν στο νοσοκομείο, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου, Χαράλαμπος Κοροξενός.

Την ανάγκη για άμεση δράση και λύση του θέματος ζήτησαν με ανακοίνωσή τους τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου μετά από ένα πρόσφατο συμβάν όπου ένας παραβατικός ζήτησε χρήματα από έναν διοικητικό υπάλληλο του ΑΧΕΠΑ και όταν ο τελευταίος αρνήθηκε να του δώσει, ο πρώτος του έριξε μια πέτρα στο κεφάλι, τραυματίζοντάς τον.

«Είναι δύσκολο να είσαι εργαζόμενος ή ασθενής στο ΑΧΕΠΑ. Η κατάσταση ανέκαθεν ήταν έτσι, όμως τελευταία και λόγω του καιρού που χάλασε, έχει αυξηθεί ο αριθμός των παραβατικών και “άστεγων” που έρχονται στο νοσοκομείο, είτε γιατί τους κυνηγά η αστυνομία, είτε γιατί βρίσκουν ένα πρόσφορο έδαφος για εμπορία απαγορευμένων ουσιών.

Κοπρίζουν και ουρούν σε όλο το νοσοκομείο, και πολλοί από αυτούς έχουν λοιμώδη νοσήματα και αυτό δημιουργεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι οι ασθενείς έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό. Παράλληλα ανοίγουν γραφεία, κλέβουν υπολογιστές και δημόσια αντικείμενα, αλλά ακόμη και χρήματα από ασθενείς ή εργαζόμενους του νοσοκομείου, ενώ το καλοκαίρι είχε γίνει και ένοπλη ληστεία την ώρα ανεφοδιασμού ΑΤΜ.

Επίθεση σε διοικητικό

Την περασμένη εβδομάδα η επίθεση ενός συναδέρφου από έναν “άστεγο” επειδή αρνήθηκε να του δώσει χρήματα μας οδήγησε στο να βγάλουμε ανακοίνωση και να προσπαθήσουμε να γίνει κάτι, να αλλάξει η κατάσταση», τόνισε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος του Σωματείου, Χαράλαμπος Κοροξενός. Είπε πως όλα αυτά συμβαίνουν γιατί στο ΑΧΕΠΑ δεν υπάρχει η σωστή φύλαξη.

«Πολλοί φύλακες έχουν συνταξιοδοτηθεί, και στη θέση τους δεν προσλήφθηκαν άλλοι. Αυτή τη στιγμή έχουμε 5 φύλαξες και δύο επικουρικούς. Και των τελευταίων οι συμβάσεις λήγουν σύντομα. Σκεφτείτε πως το νοσοκομείο έχει 5 εξόδους. Οπότε η φύλαξη είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Στο ΑΧΕΠΑ μπορεί να έρθει πχ ένα μεγάλο φορτηγό και να πάρει ό,τι θέλει. Κανείς δεν θα ρωτήσει τίποτα», ανέφερε ο κ. Κοροξενός.

Πρόσθεσε πως το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου παλαιότερα είχε ενημερώσει τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα είχε ζητήσει την παρέμβαση Εισαγγελίας στις 14/2/2019. «Δεν μας κάλεσαν καν να καταθέσουμε», δήλωσε ο κ. Κοροξενός.

Ενημερώθηκε το υπουργείο Υγείας

Απευθύνθηκαν και στο υπουργείο Υγείας δίχως να υπάρξει κάποιο απτό αποτέλεσμα. Ελπίζουν πως με την νέα κυβέρνηση θα γίνει κάτι ώστε να βελτιωθεί η φύλαξη του ΑΧΕΠΑ.

Και σχεδιάζουν πιο δυναμικές και συντονισμένες κινήσεις στις επόμενες μέρες. «Στόχος μας είναι η ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού μας», τόνισε, ενώ σημείωσε πως ειδικά για τις νοσηλεύτριες είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κυκλοφορήσουν μόνες τους στους διαδρόμους του νοσοκομείου γιατί έχουν υπάρξει πολλά επεισόδια που τους έχουν επιτεθεί “άστεγοι” που μένουν στο ΑΧΕΠΑ.

Τι ανέφερε η ανακοίνωση του Σωματείου

«Το Σωματείο μας, Καθηγητές – Διευθυντές κλινικών, εργαζόμενοι, συνοδοί και ασθενείς, έχουν κατά καιρούς καταγγείλει το καθεστώς ανομίας που επικρατεί στο ΑΧΕΠΑ. Συνέπεια της μη φύλαξής του και της συγκέντρωσης σε αυτό πλήθους παραβατικών στοιχείων. Καθημερινά έχουμε επιθέσεις σε εργαζόμενους και πολίτες. Κλοπές με άσκηση βίας, διαρρήξεις αυτοκινήτων, κλοπές αυτοκινήτων, αλλά και κλοπές. Φθορές δημόσιας περιουσίας και συγκεκριμένα Η/Υ, ιατρικών ειδών κα. Ακόμα και διακίνηση και χρήση απαγορευμένων ουσιών εντός του χώρου του νοσοκομείου.

Αν και όλα αυτά καταγγέλθηκαν στο Σωματείο μας στη Διοίκηση του ΑΧΕΠΑ, στην αρμόδια ΥΠΕ, προβλήθηκαν κατά καιρούς στα ΜΜΕ και ζητήθηκε ακόμα και η παρέμβαση του εισαγγελέα. Πιστεύουμε πως κινδυνεύει όχι μόνο η σωματική ακεραιότητα αλλά και η ζωή των εργαζομένων. Όπως και των πολιτών καθώς και η δημόσια υγεία, ουδέποτε δόθηκε λύση, αλλά το πρόβλημα διογκώθηκε. Κανείς από τους αρμόδιους δεν έχει πάρει κανένα μέτρο ώστε να διασφαλιστεί το αυτονόητο δικαίωμα εργαζομένων, ασθενών και πολιτών της ασφαλούς εργασίας και διακίνησης εντός του χώρου του νοσοκομείου. Ακόμα και η προσέγγιση στο χώρο του νοσοκομείου είναι επικίνδυνη ιδιαίτερα κατά τις νυκτερινές ώρες».
medispin
Νεότερη Παλαιότερη