Η ανάπτυξη ενός κόμβου (hub) στη νοτιοανατολική Ευρώπη (στην οποία ακόμη δεν
υφίσταται) και συγκεκριμένα στη Βόρεια Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει και με φυσική παρουσία, ιδανικά στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης


Στο σημείο αυτό διασταυρώνονται οι αγωγοί του εθνικού συστήματος (ΕΣΦΑ), ο σχεδόν ολοκληρωμένος Διαδριατικός αγωγός TAP για τη μεταφορά αζέρικου αέριου προς την Ιταλία, ο υπό κατασκευή ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, ο υφιστάμενος ελληνοτουρκικός αγωγός ITG, ενώ αναπτύσσεται και ο υπεράκτιος τερματικός σταθμός αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG FSRU Αλεξανδρούπολης), ο οποίος αποτελεί τη μόνη ανεξάρτητη είσοδο φυσικού αέριου στην περιοχή που μπορεί να υποδεχθεί φυσικό αέριο από πολλαπλές πήγες χωρίς να εξαρτάται από άλλες χώρες (όπως λειτουργεί πχ η Τουρκία για τον TAP και τον ITG).

Ειδικότερα, το LNG Αλεξανδρούπολης αποτελεί μια νέα ενεργειακή πύλη για την χώρα και τη ΝΑ Ευρώπη και έχει χαρακτηρισθεί σαν έργο «Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI)» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού συμβάλλει καθοριστικά στην ασφάλεια εφοδιασμού και στη διαφοροποίηση των οδών και των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έργο-κλειδί για την ανάπτυξη ενός κόμβου συναλλαγών φυσικού αερίου στην περιοχή (gas trading hub).

Το LNG Αλεξανδρούπολης μπορεί να τροφοδοτείται από πολλαπλές πηγές φυσικού αερίου συμπεριλαμβανομένων και των Η.Π.Α
. με στόχο να συμβάλλει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των αγορών της Ελλάδας, της ΝΑ Ευρώπης, της Ουκρανίας, των Δυτικών Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης μέσω του Κάθετου Διαδρόμου που δημιουργείται σε συνέργεια με τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB).

Το έργο αναπτύσσεται μέσα σε μια πολύ σημαντική περίοδο για την εξέλιξη της αγοράς του LNG αφού καταγράφονται πωλήσεις ρεκόρ παγκοσμίως με το LNG να κατακτά ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.

Στην Ευρώπη η δημιουργία μιας αγοράς αερίου που θα βασίζεται στα Gas Prices Hubs κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος με συνέπεια οι τιμές του φ.α. να είναι ανταγωνιστικότερες ώστε να οδηγήσουν στην αποσύνδεση του από την τιμή του πετρελαίου.

Ήδη η Βουλγαρία διεκδικεί τη δημιουργία ενός hub στην ΝΑ Ευρώπη όπως και η Τουρκία. Η δημιουργία του hub στη Βόρεια Ελλάδα θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στη χώρα όπως: 1) έσοδα από τη χρήση της πλατφόρμας συναλλαγών από δεκάδες χρήστες (εταιρίες εμπορίας φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη), 2) έσοδα από τη χρήση των υποδομών παράδοσης και παραλαβής του αερίου, 3) ανάπτυξη τεχνογνωσίας και νέων θέσεων εργασίας και 4) δημιουργία στρατηγικού πλεονεκτήματος της χώρας στην περιοχή.
anatakti
Νεότερη Παλαιότερη