Λίγο πριν τις 12:00 τελέστηκε η Ασκαβά, επιμνημόσυνη δέηση για τους Έλληνες Εβραίους θύματα του Ολοκαυτώματος από τον Προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ.

Στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε: «Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος θα είναι το μεγάλο εμβληματικό στίγμα στη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος και θα της δώσει λόγο και παρουσία στο μέλλον. Η διατήρηση της μνήμης των Εβραίων είναι σημαντική. Έχουμε καθήκον να αντισταθούμε σε εκείνους που προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία μας και να δηλητηριάσουν ξανά της κοινωνίας μας με ιδεολογίες φασιστικές, ρατσιστικές και αντισημιτικές». Παράλληλα, εξέφρασε την ανάγκη επένδυσης στην εκπαίδευση των νέων, ώστε «ο κάθε νέος Ευρωπαίος να συνειδητοποίσει ότι το Ολοκαύτωμα είναι μέλος της ιστορίας μας».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, έστειλε ισχυρό μήνυμα εγρήγορσης απέναντι σε κάθε πρόκληση και συμπλήρωσε πως δεν πρέπει να «αφήσουμε ούτε χαραμάδα στο τυφλό μίσος, τη μισαλλοδοξία και τον αντισημιτισμό. Είναι στάσης ζωής που οχυρώνει τη δημοκρατία μας, το μήνυμα της σημερινή ημέρας. Το Πάρκο Μνήμης και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος θα αποτελούν ζωντανό μάθημα της ιστορίας του τόπου μας αλλά και καθημερινή υπενθύμιση του καθήκοντος να μην ξεχνάμε».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε: «Μοιραζόμαστε τις οδυνηρές εκείνες στιγμές αλλά και το χρέος που μας άφησαν. Εθνική υποχρέωση η καθιέρωση της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων του Ολοκαυτώματος. Δέσμευση μας η δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτωματος για να στέλνουμε μήνυμα διδαχής ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό».

«Η πόλη θυμάται, η πόλη τιμά, δεν αποσιωπά τα γεγονότα γιατί τότε θα ακρωτηρίαζε τη δική της ύπαρξη και τη δική της πορεία στον χρόνο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Μάλιστα, τόνισε πως δεσμεύεται για τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας και στο σημείο όπου βρίσκεται το Μνημείο για τους Έλληνες Εβραίους του Ολοκαυτώματος.

Νεότερη Παλαιότερη