Ανοίγει σήμερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Οι εξόριστοι» του Μιχάλη Μαδένη, ένα εικαστικό σύμπαν με φιγούρες τροφίμων ψυχιατριακού νοσοκομείου.
Το αόρατο «πληθυσμιακό περίσσευμα» της κοινωνίας, άνθρωποι περιθωριοποιημένοι από την ζωή και τον εαυτό τους κοιτούν τον θεατή με τρόπο καθηλωτικό καθώς αναδύονται μέσα από ένα σκοτεινό φόντο φωτισμένοι δυνατά, πέρα από τόπο και χρόνο: « Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στον θεατή να προσέξει όλες τις λεπτομέρειες των εικονιζόμενων, οι οποίοι με τη σειρά τους, τον οδηγούν σε εκείνο που οι κοινωνικές συμβάσεις τον έμαθαν συνήθως να αποφεύγει: το ανθρώπινο βλέμμα» σημειώνει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο οποίος επιμελήθηκε τον κατάλογο της έκθεσης.
Ο Μιχάλης Μαδένης, από την πρώτη ατομική του έκθεση το 1992 στην Αθήνα (Νέες Μορφές) και την οριστική εγκατάσταση του το 1994 στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Ολλανδία, παραμένει πιστός στην παραστατική ζωγραφική με ανθρωποκεντρική θεματολογία.« Στα έργα του πρωταγωνιστεί το γυμνό ανδρικό σώμα, με έμφαση στην ανθρώπινη υπόστασή του. Η εξπρεσιονιστική διάθεση είναι εμφανής στη συναισθηματική φόρτιση των μορφών και στην κάπως μελαγχολική ατμόσφαιρα που τις περιβάλλει. Με διακριτικούς συμβολισμούς υποδηλώνεται η θνητότητα του σώματος και η ιερότητά του. Η πληθωρική παρουσία του γυμνού, χωρίς να αναφέρεται άμεσα σε πρότυπα του κλασικού κάλλους, τονίζει τον ουμανιστικό χαρακτήρα αυτής της καλλιτεχνικής πρότασης και τη βαθύτερη σύνδεσή της με την ιστορία του πολιτισμού. Η στιβαρή σχεδιαστική απόδοση των μορφών, οι υποβλητικές συνθέσεις και η εκφραστική χρήση του χρώματος, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του εικαστικού του ιδιώματος».
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, και συμμετείχε σε αρκετές ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ολλανδία, Κίνα, Γερμανία, Τουρκία, Αίγυπτο).
Από το 2003 έως και το 2018 εργάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, στον τομέα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και στο παιδικό εργαστήρι. Την έκθεση «Οι εξόριστοι» στην Εθνική Βιβλιοθήκη επιμελείται ο Ν. Π. Παΐσιος. Χορηγοί: Κωνσταντίνος και Νάσια Ευριπίδη.
Θα διαρκέσει έως τις 31/03/2022 στον δεύτερο όροφο της της ΕΒΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, τηρώντας τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα της πανδημίας.
thesspress.gr