Το βάψιμο των πασχαλινών αυγών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ερχομό του Πάσχα. Τα κόκκινα πασχαλινά αυγά είναι τα πιο συνηθισμένα σε χρώμα, αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές τους, με σχέδια και συνδυασμό πολλών χρωμάτων.
Στο εμπόριο υπάρχουν βαφές σε μεγάλη ποικιλία, αλλά αν θέλετε να πρωτοτυπήσετε μπορείτε να βάψετε τα πασχαλινά αυγά σε διάφορα χρώματα με φυσικές βαφές από προϊόντα που έχετε σπίτι σας, είτε πρόκειται για μπαχαρικά είτε για τον καφέ που υπάρχει στο ντουλάπι.
Φλούδες από κρεμμύδια
Εκτός από ζωμούς, οι φλούδες των κρεμμυδιών μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο βάψιμο των πασχαλινών αυγών. Σε μια κατσαρόλα προσθέστε 2 φλιτζάνια από φλούδες κρεμμυδιών και 1-2 φλιτζάνια νερό και στη συνέχεια σιγοβράστε τα για 20 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του βρασμού προσθέστε 1-2 κουταλιές της σούπας άσπρο ξύδι. Τα αυγά χρειάζονται τουλάχιστον μισή ώρα στην κατσαρόλα για να πάρουν χρώμα.
Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς πέρα από τις ευεργετικές του ιδιότητες μπορεί να χρησιμεύσει και σαν φυσική βαφή για τα πασχαλινά αυγά. Προσθέστε 2 κουταλιές κουρκουμά και 1-2 φλιτζάνια νερό και σιγοβράστε για 20 έως 30 λεπτά. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας άσπρο ξίδι και ρίξτε το μείγμα σε ένα μεγάλο βάζο ή μπολ. Αφήστε τα αυγά στο μπολ για τουλάχιστον 30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Καφές
Ο καφές βρίσκεται σχεδόν σε κάθε σπίτι, οπότε φέτος το Πάσχα μπορείτε να τον αξιοποιήσετε για να βάψετε με φυσικό τρόπο τα πασχαλινά αυγά. Ετοιμάστε δυο κούπες καφέ, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας ξύδι και βυθίστε τα αυγά για 30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Μωβ λάχανο
Το μωβ λάχανο δεν θα δώσει στα πασχαλινά αυγά μοβ χρώμα, αλλά ένα ανοιχτό μπλε. Κόψτε ένα μικρό κομμάτι μοβ λάχανου και προσθέστε 2-3 φλιτζάνια νερό, στη συνέχεια σιγοβράστε για 30 λεπτά. Προσθέστε τις 1-2 κουταλιές της σούπας άσπρο ξίδι και βάλτε τα αυγά για 30 λεπτά στην κατσαρόλα.
Πάπρικα
Για να πάρουν τα πασχαλινά αυγά μια απόχρωση μεταξύ πορτοκαλί και κόκκινου, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας πάπρικα σε 1 φλιτζάνι νερό και βράστε για μισή ώρα. Συμπληρώστε μια κουταλιά της σούπας άσπρο ξύδι και αφήστε τα αυγά για τουλάχιστον 30 λεπτά μέσα στο μείγμα.
Ρόδι
Στύψτε μερικά ρόδια και βυθίστε τα αυγά στο χυμό τους. Ο χυμός από τα ρόδια δεν χρειάζεται να αραιωθεί με νερό ή να βράσει για να δώσει το αγαπημένο κόκκινο χρώμα στα πασχαλινά αυγά.
Σπανάκι
Μια μικρή ποσότητα από σπανάκι και 1-2 φλιτζάνια αρκούν για να βάψετε τα πασχαλινά αυγά. Βράστε τα σπανάκια με το νερό για 30 λεπτά και προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας άσπρο ξίδι. Για πιο έντονο χρώμα μπορείτε να αφήσετε τα αυγά όλη τη νύχτα μέσα στην κατσαρόλα.
Πηγή κειμένου και φωτογραφίας:enikos.gr