Δεκάδες προσωπικότητες της Επιστήμης, καταξιωμένες διεθνώς στο αντικείμενό τους, θα εκπροσωπήσουν την ελληνική ομογένεια από όλες τις άκρες του κόσμου, στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο.
Το Συνέδριο, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας και του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ετήσιου «Aristotle Medical Forum». Οι εργασίες του ξεκινούν σήμερα, Παρασκευή (15/07/2022) στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή (17/07/2022).
Με κεντρικό τίτλο του συνεδρίου «Ο Ιπποκράτης συναντά τον Αριστοτέλη», οι απανταχού Έλληνες ιατροί που έχουν δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη θα συγκεντρωθούν στο Πανεπιστήμιο που φέρει το όνομα του Αριστοτέλη, προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την πρόοδο της Επιστήμης και τη διάδοση του Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο.
Με τον τρόπο αυτό, το 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο θα έχει τη σφραγίδα των ελληνικών ιατρικών συλλόγων (Hellenic Medical Societies). Επίσης, η πραγματοποίηση παράλληλων ομιλιών και διαδραστικών στρογγυλών τραπεζιών, θα βοηθήσει στη σφυρηλάτηση δεσμών μεταξύ των συμμετεχόντων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για καινοτόμες συνέργειες των ελληνικής καταγωγής επιστημόνων μεταξύ τους, αλλά και με το μητροπολιτικό κέντρο. Επιπλέον, θα αναδείξει το δυναμικό των Ελλήνων ιατρών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, Ιωάννης Χρυσουλάκης INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
Στρατηγικός στόχος της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, η οποία αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα προώθησης της Ελλάδας στο εξωτερικό και σημείο αναφοράς για τον απόδημο Ελληνισμό, είναι να τεθούν ισχυρά, θεσμικά θεμέλια για την πολυεπίπεδη διασύνδεση των ομογενών, με τη Θεσσαλονίκη να ανάγεται σε παγκόσμιο κέντρο της Ομογένειας.
Το «Αριστοτέλειο Κέντρο Ανθρώπινης Ανάπτυξης»
Στο πλαίσιο αυτό, την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Πανομογενειακού Ιατρικού Συνεδρίου, θα σηματοδοτήσει η υπογραφή της ιδρυτικής διακήρυξης του «Αριστοτελείου Κέντρου Ανθρώπινης Ανάπτυξης» (Aristotelian Centre for Human Development).
Σκοπός του Κέντρου είναι η προαγωγή της υγείας, της εκπαίδευσης, της ευημερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στις χώρες ιδίως του γεωγραφικού μας περίγυρου, με έμφαση στα κράτη των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, της Βορείου και της Υποσαχάριας Αφρικής, στις οποίες διαβιοί Ελληνική Ομογένεια σε δύσκολες συνθήκες. Το Κέντρο θα δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασιών κυρίως με τις Ελληνικές Κοινότητες, την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και τα τοπικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα σε όλες αυτές τις χώρες. Θα χορηγεί υποτροφίες σε ομογενείς και άλλους πολίτες από τις χώρες αυτές ώστε να σπουδάσουν στο ΑΠΘ, αλλά και θα ενισχύει νέους επιστήμονες, ιατρούς, ιερείς και δασκάλους ώστε να μεταβούν στις χώρες αυτές και να παραμείνουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υλοποιώντας δράσεις, έργα και προγράμματα του Κέντρου. Ειδικότερα, το Κέντρο θα ενισχύσει το ανθρωπιστικό έργο που υλοποιεί η Ιατρική του ΑΠΘ στις χώρες της Αφρικής και θα προωθήσει την Ελληνική γλώσσα και τον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στις χώρες στις οποίες θα επιχειρήσει.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθούν αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η πρώτη ημέρα θα ολοκληρωθεί με συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, το βράδυ της Παρασκευής, ενώ το Σάββατο παρουσιαστεί η μουσική παράσταση-αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση, «100 χρόνια Μπιθικώτσης 1922 – 2022». Η συμμετοχή στο Συνέδριο είναι δωρεάν, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ψηφιακής παρακολούθησης (https://www.livemedia.com/amf22).
Το 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης) και του Υπουργείου Υγείας.
cnn.gr