Στο εμπόριο μπορεί να βρει κανείς, στην κυριολεξία, αμέτρητα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας. Η μεγάλα γκάμα επιλογών, ωστόσο, μπορεί να μπερδέψει ως προς τη σωστή επιλογή την καθεμία, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες στην επιδερμίδα. Αν αναρωτιέστε, λοιπόν, ποια προϊόντα δεν πρέπει να συμπεριλάβετε ποτέ στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας το healthdigest.com και η Dr. Susan Massick, σας λύνουν όλες τις απορίες.
Αιθέρια έλαια: Γιατί να μην τα χρησιμοποιείτε στο δέρμα σας
Το πρώτο πράγμα που δεν θα έβαζε ποτέ στο δέρμα της η Dr. Massick είναι τα αιθέρια έλαια.
«Τα αιθέρια έλαια είναι πολύ δημοφιλή για τις “απολύτως φυσικές” ιδιότητές τους ως αρωματικές ενώσεις που εξάγονται από τα φυτά», δήλωσε η ίδια. «Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, το φυσικό δεν σημαίνει και καλύτερο, ιδίως όταν πρόκειται για ορισμένα αιθέρια έλαια, ειδικά αν είστε ευαίσθητοι σε κάποιο από αυτά. Πάρτε για παράδειγμα το έλαιο λεβάντας. Διαφημισμένο για τις θεραπευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, καθώς και για το αρωματικό του άρωμα, η λεβάντα είναι ένα δημοφιλές αιθέριο έλαιο όταν χρησιμοποιείται στην καθαρή του μορφή ή ως πρόσθετο σε άλλα προϊόντα. Το ζήτημα είναι ότι οποιοδήποτε αιθέριο έλαιο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος σε άτομα που είναι είτε ευαίσθητα είτε αλλεργικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ερυθρότητα του δέρματος, τη φλεγμονή, τον κνησμό και τα επαναλαμβανόμενα εξανθήματα».
Παραλείψτε τα προϊόντα περιποίησης που περιέχουν αιθέρια έλαια και επιλέξτε στη θέση τους συστατικά όπως τα κεραμίδια.
Δύο ακόμη συστατικά περιποίησης της επιδερμίδας που πρέπει να αποφεύγετε
Δεν υπάρχει γυναίκα που να μην λατρεύει τα προϊόντα περιποίησης δέρματος με υπέροχο άρωμα. Ωστόσο, η Dr. Massick δεν συνιστά τη χρήση τους.
«Όλοι αγαπούν ένα χαρακτηριστικό άρωμα, αλλά το άρωμα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενόχους όταν πρόκειται για ερεθισμό του δέρματος», εξηγεί. Μάλιστα, η Dr. Massick προειδοποιεί συγκεκριμένα για την κινναμική αλκοόλη, συμπεριλαμβανομένου του Βάλσαμου του Περού, την κινναμική αλδεΰδη, την ευγενόλη, τη γερανιόλη και το βρύο της βελανιδιάς. «Τα αρώματα βρίσκονται συνήθως σε αρώματα, κολόνιες, after shave, αλλά χρησιμοποιούνται επίσης σε καλλυντικά, αρωματισμένες οδοντόκρεμες και σαπούνια», είπε.
Συνιστά να αγοράζετε προϊόντα χωρίς αρώματα που θα μειώσουν τον ερεθισμό του δέρματος.
Το τελευταίο πράγμα που η Dr. Massick δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ στο δέρμα της είναι τα parabens. «Υπάρχουν πολλαπλοί εστέρες παραμπενίων, συμπεριλαμβανομένων των βουτυλο-, αιθυλο-, μεθυλο-, προπυλο-παραμπενίων», είπε. «Τα parabens είναι πολύ αποτελεσματικά και ευρέως χρησιμοποιούμενα συντηρητικά σε πολλαπλά προϊόντα καθημερινής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των καλλυντικών και των προϊόντων προσωπικής φροντίδας, καθώς και των φαρμάκων, των τροφίμων και της κατασκευής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων».
Παρόμοια με τα αιθέρια έλαια και τα αρώματα, τα parabens μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό σε όλους τους τύπους δέρματος, αλλά ιδιαίτερα σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα. «Όσο περισσότερο χρησιμοποιείται ένα προϊόν, τόσο πιο έντονος μπορεί να γίνει ο ερεθισμός του δέρματος, ειδικά όταν πρόκειται για προϊόντα μακιγιάζ που εφαρμόζονται γύρω από το πρόσωπο», δήλωσε η Dr. Massick. «Τα καλλυντικά που περιέχουν συχνά parabens περιλαμβάνουν eyeliners, foundation και concealers». Η Dr. Massick συνιστά να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων πριν αγοράσετε προϊόντα περιποίησης του δέρματος και να αποφεύγετε εκείνα που περιέχουν parabens.
newsbeast.gr