Τα τελευταία 20 χρόνια, οι Ευρωπαίοι επιστήμονες εκδίδουν συνεχώς προειδοποιήσεις για την ανησυχητική μείωση του είδους
Ειδικότερα, σε σχετικό ψήφισμά τους, οι σεφ του μεγαλύτερου δικτύου σεφ στον κόσμο από χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Κίνα και άλλες χώρες και περιοχές, αποφάσισαν να αφαιρέσουν το χέλι από τα μενού τους, με άμεση ισχύ.
Παράλληλα, σε συνεργασία με την Ethic Ocean, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Γαστρονομίας της Relais & Châteaux θα ασκήσει πίεση στους 27 υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της βιοποικιλότητας και μάλιστα πριν τη εκπνοή του χρόνου.
Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό χέλι, Anguilla anguilla, το οποίο προσφέρεται σε μενού σε όλο τον κόσμο και είναι σεβαστό σε ορισμένες γαλλικές, ισπανικές, βελγικές, ολλανδικές και ιαπωνικές γαστρονομικές κουλτούρες, θεωρείται άκρως απειλούμενο και περιλαμβάνεται στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, IUCN. Τα τελευταία 20 χρόνια, οι Ευρωπαίοι επιστήμονες του Διεθνούς Συμβουλίου για την Εξερεύνηση της Θάλασσας, ICES, εκδίδουν συνεχώς προειδοποιήσεις για την ανησυχητική μείωση του είδους, ωστόσο τα τελευταία 3 χρόνια, συστήνουν την αναστολή της αλιείας.
Η εν λόγω προσπάθεια ακολουθεί μια παρόμοια δράση που υλοποίησε η ένωση το 2009, για τη διάσωση των αποθεμάτων ερυθρού τόνου στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό και στη Μεσόγειο Θάλασσα, είδη τα οποία βρίσκονταν σε πολύ δυσμενή θέση.
Η δράση αυτή, συνέβαλε στη δημόσια κινητοποίηση γύρω από το είδος, η οποία ενθάρρυνε τη θέσπιση μέτρων διαχείρισης, προσαρμοσμένα στην τότε υφιστάμενη κατάσταση του αποθέματος.
Η κατάσταση με τα χέλια είναι πολύ ανησυχητική, λόγω του ότι αυτό το είδος υποφέρει από πολλές προκλήσεις, όπως ρύπανση των υδάτων, καταστροφή των οικοτόπων, φράγματα που εμποδίζουν τον βιολογικό τους κύκλο και παράνομη αλιεία, η οποία έχει δημιουργήσει μία μαύρη αγορά, που φτάνει τα 5.000 ευρώ το κιλό. Επιπλέον, τα χέλια είναι τα μόνα ψάρια που αλιεύονται σε νεαρή ηλικία, ενώ τους παίρνει πολύ χρόνο για να φτάσουν στην αναπαραγωγική ωριμότητα.
Αν και είναι επείγον να ανασταλεί άμεσα η αλιεία χελιού, η ένωση επισημαίνει ότι είναι ζωτικής σημασίας να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και για την καταπολέμηση των επιμέρους αιτιών της παρακμής του είδους.
newmoney.gr
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους, ουδεμία ευθύνη φέρει το SalonikaPlus.gr, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.