Πρόκειται για μια χαρακτηριστική περίπτωση κατά την οποία το κράτος επιδεικνύει πλήρη αδυναμία να ανταποκριθεί στην αποστολή του και να πράξει τα δέοντα ώστε να ενσκύψει πάνω από την… εξαίρεση, λύνοντας ένα θεμελιώδες πρόβλημα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για το οποίο ο τελευταίος που φταίει, είναι ο ίδιος ο Πέτρος, που βασανίστηκε όσο ελάχιστοι από την τρυφερή ηλικία των 10 ετών, τα κατάφερε όμως και σήμερα στέκει όρθιος, ζητώντας το αυτονόητο…

Ο Πέτρος, με βάση και επίσημη διάγνωση, πάσχει από αμνησία από την ηλικία των 10 ετών και νωρίτερα, έχοντας ως πρώτη ανάμνηση τον εαυτό του, μέσα στο ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, να ταξιδεύει προς Αθήνα. Στην πρωτεύουσα κατάφερε να επιβιώσει, με συνθήκες που θα μπορούσαν να αποτελούν σενάριο ταινίας, ενώ από τα 20 του μέχρι και σήμερα εργάζεται στις κατασκευές. Ο ίδιος, είναι πατέρας ενός μικρού παιδιού.

Όταν αποφάσισε να διεκδικήσει… τον εαυτό του πίσω ουσιαστικά, προσπαθώντας να μάθει το παρελθόν και τις ρίζες του, επιδίωξε να βγάλει και ταυτότητα και να αποκτήσει όλα τα δικαιώματα ενός Έλληνα πολίτη. Μέχρι και σήμερα όμως, ζει ουσιαστικά… αχαρτογράφητος, χωρίς κανένα αστικό δικαίωμα, που προϋποθέτει η ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και η κατοχή ταυτότητας. Δεν μπορεί να έχει σπίτι στο όνομά του, λογαριασμό τράπεζας, κινητό τηλέφωνο, εργασιακά και υγειονομικά δικαιώματα…

Το Ειρηνοδικείο σε πρόσφατη απόφασή του, και παρά τα συνεχή διαβήματα από τον Συνήγορο του Πολίτη υπέρ του, εξέδωσε αρνητική απόφαση για την έκδοση ταυτότητας, καθώς… λείπουν κάποια αναγκαία δικαιολογητικά – τα οποία ένα παιδί, 10 ετών, που ξαφνικά «εμφανίστηκε» στον κόσμο, χωρίς γονείς, συγγενείς ή γνωστούς, δεν θα μπορούσε να διαθέτει. Ακολουθώντας το γράμμα του Νόμου, δηλαδή, οι δικαστές αρνούνται ουσιαστικά την πραγματικότητα και την αξιολόγηση αυτών των πολύ ειδικών συνθηκών, και στερούν από έναν άνθρωπο το αυτονόητο!

Συγκεκριμένα αυτό που λείπει είναι ένα επίσημο έγγραφο που να αναγράφει την ιθαγένεια του Πέτρου, καθώς αυτή δεν μπορεί να προσδιοριστεί, αφού οι γονείς του δεν είναι γνωστοί. Το πρόβλημα έτσι διαιωνίζεται καθώς εάν δεν γίνει κάποιο… θαύμα, και ταυτοποιηθεί κάποιος συγγενής -Έλληνας την ιθαγένεια- τότε οι δικαστές… νίπτουν τας χείρας τους, και τον αφήνουν να ζει σαν… φάντασμα.


Πηγή κειμένου και φωτογραφίας: newsbomb.gr



Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους, ουδεμία ευθύνη φέρει το SalonikaPlus.gr, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
Νεότερη Παλαιότερη