Για τη νέα ονομασία θα κατατεθούν προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο σε μια επόμενη συνεδρίασης

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η αλλαγή του ονόματος που φέρει ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, η οποία δεσμεύτηκε προεκλογικά να επαναφέρει και το πρώτο μισό του ονόματος του Καποδιστριακού δήμου Ελευθέριου – Κορδελιού, που αφαιρέθηκε μετά τη συνένωση των δήμων, στο πλαίσιο του νόμου «Καλλικράτης» και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2011.

Η αλλαγή του ονόματος θα γίνει άμεσα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του θα προτείνει ονόματα, ως ο «νονός» του δήμου, ενώ μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστή η σειρά, αν δηλαδή θα είναι πρώτο το όνομα Ελευθέριο ή Κορδελιό ή ακόμη και Εύοσμος.

Το θέμα απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κατά την οποία η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Μαρία Μανούκα, ζήτησε από τη διοίκηση να ενημερώσει το σώμα σε ποια φάση βρίσκεται η όλη διαδικασία και ποιες ενέργειες έχουν γίνει.

Κληθείς να απαντήσει ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Λευτέρης Αλεξανδρίδης γνωστοποίησε ότι συστάθηκε η επιτροπή ονοματοδοσίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης και σε αυτή, όπως είπε θα κατατεθεί καταρχήν το ερώτημα για το αν μπορεί και με ποιο τρόπο να αλλάξει σημερινή ονομασία του δήμου.

«Αφού πάρουμε θετική γνώμη από το υπουργείο Εσωτερικών για την αλλαγή ονόματος, τότε θα κληθούμε ως δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσουμε το όνομα, το οποίο δεν ξέρουμε τι θα βγάλει, αφού θα έχουμε μια δημοκρατική διαδικασία, δεν αποφασίζουμε μόνοι μας» τόνισε ο κ. Αλεξανδρίδης.

Είπε, πως όταν έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, οι δημοτικοί σύμβουλοι θα ψηφίσουν και θα αποφασίσουν ότι αποφασίσουν, καθώς μπορεί ο καθένας να κάνει πρόταση για το όνομα. «Εμείς συμφωνήσαμε να μπει το μπροστά το όνομα ‘Ελευθέριο’, άλλοι όμως, από άλλες παρατάξεις, μπορεί να θέλουν να μπει πρώτο ή δεύτερο, στη μέση ή το τέλος, αυτό θα φανεί από τη διαδικασία του δημοτικού συμβουλίου» εξήγησε ο δήμαρχος.

Έρχεται και νέο σήμα του δήμου

Σύμφωνα με το makthes.gr εκτός όμως από το νέο όνομα του δήμου, η επικεφαλής της παράταξής της κ, Μανούκα ζήτησε ενημέρωσε και για το σήμα του. «Για το σήμα του δήμου, το οποίο έθεσε η κ. Μανούκα και συμφωνώ, θα πρέπει να προχωρήσουμε κάποια στιγμή και να βγάλουμε ένα δικό μας σήμα. Δεν μπορούμε να έχουμε το εθνόσημο σε κάρτες, φάκελοι, επιστολές κ.α» ανέφερε ο δήμαρχος κ. Αλεξανδρίδης.

«Θεωρώ όμως», είπε, «ότι θα πρέπει να δούμε πρώτα τι θα γίνει με το όνομα του δήμου, να προχωρήσει η διαδικασία, είτε αλλαγή, είτε διατήρηση του υφιστάμενου ονόματος και μετά να πάμε σε νέο σήμα. Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη διαδικασία σύνταξης του φακέλου προς την αρμόδια Επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να αναθέσει ο δήμος κάποιο γραφίστα για τις προτάσεις που θα κατατεθούν. «Καλό είναι να λάβουμε τα τοπόσημα των δυο Δημοτικών Ενοτήτων, όπως η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στον Εύοσμο και του Ελευθερίου Βενιζέλου στον Κορδελιό» υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Να αποκατασταθεί μια αδικία

Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης που θα κατατεθεί από τη δημοτική αρχή στο δημοτικό συμβούλιο, οι κάτοικοι στην περιοχή Ελευθέρια, που φτάνουν το μισό πληθυσμό της Δ.Ε Κορδελιού αισθάνονται ότι αδικούνται κατάφωρα, μετά την απόφαση που ελήφθη να ονομαστεί ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου το 2010, όταν ψηφίστηκε ο Νόμος του Καλλικράτη, συνενώνοντας τις περιοχές του Κορδελιού και του Ευόσμου.

«Η νέα δημοτική αρχή με πρωτοβουλία του Λ. Αλεξανδρίδη πήρε μια απόφαση να αρθεί μια αδικία που έγινε σε βάρος των πολιτών των Ελευθέριων, και για τους οποίους ήρθε η ώρα να έχουν ισότιμη θέση στο χάρτη του δήμου» αναφέρουν συνεργάτες του δημάρχου.

Προσθέτουν ακόμη ότι η προσθήκη του ονόματος «Ελευθέρια» στο όνομα του δήμου, αποτελεί και χρόνιο αίτημα των κατοίκων, και παρότι το έθεταν κατά το παρελθόν δεν βρήκαν καμία ανταπόκριση.

Πηγή: makthes.gr
Πηγή κειμένου και φωτογραφίας: ditika.gr




Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους, ουδεμία ευθύνη φέρει το SalonikaPlus.gr, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
Νεότερη Παλαιότερη